Olomoucký kraj podpoří novým stipendiem zájemce o studium medicíny. Chce je udržet v regionu

26. červen 2018

Nedostatek lékařů v Olomouckém kraji chce hejtmanství řešit novým stipendijním programem. Nabídne ho studentům, kteří složí přijímací zkoušky, ale z kapacitních důvodů se na školu nedostanou. Kraj pěti studentům zaplatí první rok celoživotního vzdělávání. Podmínkou je, že po dostudování zůstanou v regionu.

„Už od dětství jsem chtěla být paní doktorka, už na základce. V rodině lékaře nemám, takže to byla taková šance,“ svůj sen si 25letá Vlaďka z Dolan splnila. Po dokončení studia medicíny v Olomouci nastupuje jako dětská lékařka do nemocnice v Opavě. „Přítel je kousek od Opavy, tak jsme se nějak dohodli,“ říká mladá lékařka.

Aby absolventy medicíny Olomoucký kraj udržel v regionu, chystá pro ně novou formu stipendia. Nabídne ji uchazečům o studium oboru Všeobecné lékařství na Univerzitě Palackého v Olomouci, kteří splní přijímací zkoušky, ale škola je nepřijme z kapacitních důvodů. Kraj jim zaplatí první ročník v rámci celoživotního vzdělávání, potvrzuje hejtman Ladislav Okleštěk z hnutí ANO.

„Podpoříme pět studentů, kteří budou pod čarou ekonomických možností Lékařské fakulty. My poskytneme dotační titul, kterým toto uhradíme. Alokujeme na to 900 tisíc korun. Je to pro pět studentů od 150 do 180 tisíc korun,“ upřesnil Okleštěk.

Na hůře dostupných místech lékaři chybí

Po prvním roce pak studenti budou muset znovu složit přijímací zkoušky a dál už budou studovat v běžném prezenčním programu. Hejtmanství s nimi uzavře smlouvu, že po absolvování zůstanou určitou dobu v regionu.

„My tím chceme vyřešit nedostatek lékařů v místech, která jsou méně přístupná. Chceme ukázat studentům, že máme možnosti pomoct jim se studiem, ale aby se uplatnili i v našem kraji a pomohli zase trochu oni nám. Věříme, že když v některé lokalitě začnou pracovat, tak v ní třeba i zůstanou,“ dodává hejtman.

Kraj proto s univerzitou chystá memorandum o spolupráci. Děkan Lékařské fakulty Milan Kolář nápad vítá. „Já si opravdu myslím, že by to mohlo pomoci. Přece jen už je tu ta finanční nabídka. Protože tady bude nějaký smluvní vztah. Samozřejmě ten smluvní vztah bude vždy mezi studentem a Olomouckým krajem, nemůže být mezi Lékařskou fakultou,“ komentuje děkan.

I podle mladé lékařky Vlaďky může stipendium pomoct. „Asi bych do toho šla, pokud by to byl můj obor, který bych chtěla dělat,“ říká.

První studenty chce Olomoucký kraj podpořit už od září.

autor: mot
Spustit audio