Olomoucký kraj připravil memorandum o prodloužení Baťova kanálu z Kroměříže do Olomouce

6. červen 2019

Korytem řeky Moravy lodí z Kroměříže přes Kojetín a Tovačov až do Olomouce. Po této trase plánuje olomoucké hejtmanství prodloužit Baťův kanál. Se všemi dotčenými obcemi chce letos podepsat memorandum o jeho stavbě. Projekt za stovky milionů korun má do regionu přilákat více turistů. Například v Lobodicích na Přerovsku se ale stavitelé nejspíš budou muset vypořádat s komplikací v podobě velkého zásobníku plynu, který je uložený v podzemí kolem řeky.

„Pokud by se podařilo prodloužit Baťův kanál až do Lobodic, tak by bylo možno i tu turistiku tímto způsobem významně podpořit,“ myslí si Petr Hlavinka, starosta Lobodic na Přerovsku zvolený za Starosty a nezávislé. Právě Lobodice jsou jednou z obcí, které se chystají podepsat memorandum o prodloužení baťova kanálu do Olomouce. To připravuje Olomoucký kraj. „V tom memorandu budou všechny obce a města, které jsou dotčeny prodloužením Baťova kanálu,“ potvrdil hejtman Ladislav Okleštěk z hnutí ANO.

Olomoucký kraj má k dispozici první studii případné stavby, podle Oklešťka je potřeba ji ještě podrobně rozpracovat. Už teď je ale jasné, že v projektu bude potřeba vyřešit některé překážky. Například právě v Lobodicích je kolem řeky Národní památková oblast Zástudánčí. Větším problémem by ale mohl být místní velký podzemní zásobník plynu.

„Určitě to problém je. Co se týče plynáren, tak by mohl napsat problém s vedením, kterým proudí plyn do podzemního zásobníku. Mám obavu, že to vede zrovna přes tuto lokalitu, ale zatím to nikdo podrobně nezkoumal,“ uvedl starosta s tím, že vybudovat by se v případě stavby musela i nová protipovodňová opatření. Sám hejtman pak zmiňuje ochranu živočichů.

Starosta Lobodic i přes možné komplikace projekt podporuje. „Samozřejmě by to byla příležitost i pro drobné podnikatele v obci,“ dodal s tím, že Lobodice memorandum podepsat chtějí.

autor: tas
Spustit audio