Olomoucký kraj prodává unikátní Domov sester v Prostějově. Místní chtějí jeho zařazení na seznam památek

6. duben 2016

Olomoucký kraj prodává unikátní Domov sester v Prostějově. Obyvatelé města se ale snaží budovu dostat na seznam kulturních památek a vadí jim, že v podmínkách prodeje o tom není zmínka.

Prodej Domova sester s kaplí v areálu staré nemocnice v Prostějově by měl do krajské pokladny přinést šest milionů korun. O tom, že architektonicky cennou, ale zdevastovanou budovu kraj nabídne k prodeji, rozhodli zastupitelé už v lednu.

Obyvatelé Prostějova požádali ministerstvo kultury o její zařazení na seznam památek. Kraj kritizují za to, že o probíhajícím řízení mlčí a případné kupce může klamat.

„Když jsem teď v průběhu let viděl, jak se bývalý Domov sester s klášterem a kaplí v areálu starého špitálu propadá do zmaru a rozpadá se, tak jsem chtěl něco dělat,“ popisuje Prostějovan Ivan Čech, který společně s dalšími podal návrh na zapsání Domova sester s kaplí na seznam kulturních památek.

Funkcionalistickou budovu navrhl ve třicátých letech minulého století architekt Eduard Žáček. Podle žadatelů o její prohlášení za kulturní památku jde o v českém kontextu ojedinělé dílo.

„V Prostějově chybí řada věcí. To, abychom dopustili, že tento dům v lepším případě bude prodán a v horším se zboří, bychom si neměli nechat líbit,“ dodává Čech.

Ubytovna řádových sester v areálu bývalé nemocnice

Kraj totiž mezitím rozhodl, že budovu prodá.

„Přestože se v minulosti uvažovalo, že by mohl být po opravě objekt využíván pro sociální služby, Olomoucký kraj se nakonec rozhodl investovat finanční prostředky do stávajících sociálních zařízení v Prostějově,“ vysvětluje mluvčí Olomouckého kraje Kamila Navrátilová důvod prodeje.

Ubytovna řádových sester v areálu bývalé nemocnice

Jenže právě rychlý prodej bez informací o probíhajícím řízení některým Prostějovanům vadí. Kraj se brání, že o žádosti na ministerstvu kultury nevěděl.

Překážka to ale podle Navrátilové není: „Případné zájemce o odkoupení této nemovitosti budeme o aktuálním, technickém a právním stavu samozřejmě informovat.“

Ministerstvo kultury podle jeho mluvčí Simony Cigánkové žádost přijalo a čeká na vyjádření krajských památkářů: „Řízení bylo zahájeno a Odbor památkové péče ministerstva kultury čeká na odborné vyjádření Odboru školství, kultury a vnějších vztahů Olomouckého kraje.“

Jestli se budova nakonec skutečně památkou stane, rozhodne ministerstvo v řádu týdnů.

autor: tas
Spustit audio