Olomoucký kraj rozdá ceny za nejlepší kulturní výkony

10. duben 2013

Už po sedmé předá hejtman Olomouckého kraje ocenění významným osobnostem a institucím v oblasti kultury. Bude to dnes v 19 hodin a moderace se už tradičně ujme Marek Eben.

Cenu Olomouckého kraje si například vykoledoval folklorní soubor Haná z Velké Bystřice. Jejich cyklus Hanácký rok dnes převezme cenu za výjimečný počin roku v oblasti tradiční lidové kultury. To je mezi cenami letošní novinka.

Tou další je cena veřejnosti, které se nejvíc líbila expozice Vlastivědného muzea Jesenicka o čarodějnických procesech v 17. století.

Náměstek hejtmana Radovan Rašťák na ní oceňuje především fakt, že tuto děsivou historickou etapu přibližuje sugestivním a interaktivním způsobem:

„Je to expozice moderní, zajímavá a myslím si, že i pro návštěvníky nejen Jeseníků, ale i okolí, bude velice přínosná.“

Do Dvorany slávy vstoupí velký propagátor hanácko-čuháckého folkloru Ladislav Čechák, krajskou kulturní cenu za výtvarné umění získalo umělecké ztvárnění nového Tyršova mostu v Přerově.

Hudební ocenění si odnese sbor Schola od Sv. Jana Křtitele v Šumperku, divadelní cenu převezme režisér Robert Balogh, cenu za literaturu tentokrát získal Klub historický a státovědný v Prostějově.

Ctirada Štipla zase odborná komise ocenila za jeho filmovou tvorbu a krajské ocenění získala i známá zvonařská dílna Tomášková-Dytrychová z Brodku u Přerova.

Svého favorita si vybral i olomoucký hejtman Jiří Rozbořil - občanské sdružení Balet Globa, který slavil úspěchy na mistrovství světa v interpretačním umění v Los Angeles:

„Je to prostě věc, která se trošku vymyká běžné představě o krásném pohybu, o kultuře, baletu. A je to určitě spojení, které stojí za ocenění.“

Osobností roku v oblasti kultury se pak stal historik umění a bývalý ředitel Muzea umění v Olomouci Pavel Zatloukal a sochař Antonín Suchan.

autor: bam
Spustit audio