Olomoucký kraj rozdá svým obyvatelům desítky milionů na nové kotle. Slibuje si za to čistší vzduch

10. leden 2016

Vyměnit starý kotel za nový a k tomu získat nemalou dotaci. Takového nabídky teď mohou využít obyvatelé Olomouckého kraje.

Ten rozdává takzvanou kotlíkovou dotaci vůbec poprvé. Dosáhnout by na ni teď mohlo více než tisíc domácností. Žádat mohou od konce února do poloviny května.

„Teď jsme se přestěhovali na vesnici, četla jsem o tom něco na webu obce. Protože máme starý kotel, tak o tom trochu přemýšlíme, ale musíme to ještě zjistit,“ plánuje paní Hana z Lobodic.

Z nabídky by si vybrala kotel na tuhá paliva: „Zatím topíme dřevem. Pokud by se nám podařilo získat ten modernější kotel, tak bychom asi u toho dřeva zůstali.“

Olomoucký kraj lidem rozdá podle sociálnědemokratického hejtmana Jiřího Rozbořila na nové kotle 166 milionů korun: „Dotace se týká všech občanů, kteří vlastní kotle na tuhá paliva s ručním přikládáním, kde se spalovalo a ještě dodnes spaluje všechno možné.“

Ministerstvo životního prostředí si od výměny kotlů slibuje zlepšení ovzduší.

„Nejvíce znečišťujících kotlů právě té první a druhé emisní třídy je někde okolo 350 tisíc. Jsou to historicky kotle s ručním přikládáním, mnoho desítek let staré, především na vesnicích a ve starých domech,“ vysvětluje ministr za hnutí ANO Richard Brabec.

Lidé musí splnit pro udělení dotace řadu podmínek.

„Podmínky jsou jasné. Žadatelé se zaregistrují, následně musí koupit kotel, který je na seznamu Státního fondu životního prostředí,“ dodává Rozbořil s tím, že kraj lidem vyplatí až 85 procent z pořizovací ceny kotle.

A to i zpětně, pokud kotel měnili po 15. červenci loňského roku. Žádosti začnou úředníci přijímat na poslední týden v únoru.

autor: tas
Spustit audio