Olomoucký kraj vyvlastnil zbývající pozemky pro severní obchvat Prostějova. Stavba začne příští rok

22. říjen 2018

Stavba severního obchvatu Prostějova začne pravděpodobně v polovině roku 2019. Hejtmanství už vlastní všechny potřebné pozemky. U některých muselo přistoupit k vyvlastnění. Do konce roku chce kraj vybrat společnost, která obchvat postaví.

Stojím v Olomoucké ulici, kterou denně do centra Prostějova přijíždí z dálnice tisíce aut. V dopravních špičkách se tu tvoří dlouhé kolony. Lidé si stěžují na smog. Problém už brzy vyřeší stavba severního obchvatu města. Její příprava musí být hotová do konce tohoto roku, aby investor akce, tedy Olomoucký kraj, dosáhl na vyčleněné peníze z dotací.

„Stavební povolení na výstavbu obchvatu nabylo právní moci, běží přípravná projektová fáze, jsou zabezpečeny tituly čerpání dotací z fondů Evropské unie,“ vyjmenoval Jiří Rozehnal, který vedl v Prostějově kancelář pro výkup pozemků pod plánovaným obchvatem.

Úředníci nakonec u některých z parcel museli přistoupit k jejich vyvlastnění. „Někteří nabyvatelé nabyli ty pozemky v roce 1905, době našeho výkupu už byli dávno po smrti a bohužel se nepodařilo dohledat jejich dědice nebo nástupce, takže jsme museli přikročit k této formě, kterou legislativa jako jedinou umožňuje,“ vysvětluje s tím, že teď už je u všech pozemků situace vyřešená a stavbě obchvatu nic nebrání.

Olomoucký kraj proto začal s přípravou výběrového řízení stavební firmy. „V tuto chvíli probíhá příprava výběrového řízení tak, aby v průběhu měsíce listopadu mohlo to výběrové řízení na zhotovitele vyhlášeno,“ uvedl František Pěruška, vedoucí oddělení silničního hospodářství kraje.

„Pokud by nebyly odvolačky ze strany potenciálních zájemců o tuto zakázku, požadavky na doplňující informace a podobně, je možné očekávat, že do konce roku by mohlo být to výběrové řízení ukončeno,“ dodal s tím, že dlouho očekávaná stavba pravděpodobně začne v prvním pololetí příštího roku.

autor: tas
Spustit audio