Olomoucký kraj změnil dopravce. Ptení na Prostějovsku teď hrozí, že přijde o školní autobus

30. červenec 2017

Školní autobus v Ptení na Prostějovsku, který sváží děti z celého okolí, možná přestane jezdit. Obec o něj přijde kvůli změně autobusového dopravce, kterou udělal Olomoucký kraj. Nově by děti měly každé ráno přestupovat a přebíhat při tom frekventovanou silnici.

Se školním autobusem, který v 7:13 vyjíždí ze Stínavy směr Ptení, jezdí Zbyněk Vítek už dvaadvacet let. „Mám dojem, že už tímto autobusem jezdí děti dětí, které tady jezdívaly před lety,“ říká.

Své cestující zná řidič a školník v jedné osobě všechny jménem. A pamatuje si, kdo ráno do školy jel a měl by se taky vrátit autobusem domů: „Těch dětí není tolik. Znáte je, tak se občas zeptáte, proč někdo chybí a podobně.“

Ptení teď hrozí, že od poloviny příštího školního roku o svou pravidelnou přímou linku přijde. Olomoucký kraj totiž vybral nového dopravce pro celý region. „Do konce roku máme smlouvu. Problém nastane od 1. ledna,“ vysvětluje nezávislý starosta obce Jiří Porteš.

Místo přímé linky nebezpečný přestup ve Vícově

Přímou linku nahradí autobusy s přestupem ve Vícově. „Mám tady tabulku, kde vidíte, kolika dětí se to týká. Ze Seči jsou to tři, ze Stínavy jedenáct, z Holubic sedm dětí a z Vicova dvaadvacet dětí,“ ukazuje starosta.

Porteš má stejně jako ředitelka školy Viera Šmilňáková starost o bezpečnost dětí. Ve Vícově budou muset přeběhnout při přestupu silnici první třídy, po které jezdí kamiony. „Díky autobusu rodiče věděli, že když dítě nastoupí dejme tomu v té Stínavě, tak v Ptení v pohodě vystoupí. Nejde jen o žáky školy, ale i o děti ze školky,“ říká Šmilňáková.

Oba proto poslali na olomoucký kraj dopis, ve kterém žádají o takovou změnu, která by zachovala přímý spoj. „S panem starostou bude celá záležitost projednána osobně, a to za účasti kompetentního náměstka pro dopravu a zástupce krajského koordinátora dopravy,“ potvrdila mluvčí kraje Kamila Navrátilová.

Nový jízdní řád začne platit od prvního ledna příštího roku.

autor: tas
Spustit audio