Olomoucký krajský soud nařídil na září hlavní líčení v kauze údajně zmanipulovaných veřejných IT zakázek za 260 milionů korun

29. červen 2021

Po letech vyšetřování míří k soudu případ údajně zmanipulovaných veřejných zakázek na informační systémy za více než 260 milionů korun. V souvislosti s ním protikorupční policie zasahovala v roce 2014 na několika místech po celé zemi, mimo jiné na radnicích v Olomouci, Přerově a Zlíně. Obžalobě čelí 24 lidí a dvě firmy. Podle zjištění Českého rozhlasu Krajský soud v Olomouci termín hlavního líčení stanovil na polovinu září.

Spis obžaloby je mimořádně obsáhlý. Čítá celkem 175 svazků a 40 tisíc stran. „Obžalováni jsou zejména ze dvou trestných činů. Ten první je sjednání výhody při zadávání veřejné zakázky a ten druhý je poškozování finančních zájmů Evropské unie. Jednání, pro které jsou obžalováni, se měli obžalovaní dopustit dle obžaloby tím způsobem, že měli ovlivňovat přípravu a průběh veřejných soutěží a zvýhodňovat tak vybrané společnosti tak, aby získaly předmětnou zakázku. Tímto jednáním pak měli České republice způsobit škodu představující částku 260 271 000 korun,“ vyjmenovává předseda senátu Petr Sušil.

Mezi obžalovanými jsou mj. Josef, Michal a David Tesaříkovi ze společnosti Tesco SW a spolu s nimi další dvě desítky jmen. „Obžalovaní jsou osoby z řad zaměstnanců obcí, krajů a zejména zaměstnanců společností, které měly o vypsané zakázky zájem,“ dodal Sušil.

Tiskový mluvčí Tesco SW Tomáš Jelínek pro Český rozhlas uvedl, že společnost ani její zaměstnanci nejednali v rozporu se zákonem a věří, že se to u soudu podaří prokázat. „Obžaloba je koncipována způsobem, který se dotýká samotné podstaty svobody podnikání a volné soutěže a společnost Tesco software s jejím obsahem nesouhlasí a bude se bránit všemi dostupnými právními prostředky,“ uvedl Jelínek.

S obžalobou nesouhlasí ani Michal Vrba ze společnosti Eunice Consulting. „Budeme se proti tomu bránit a předložíme poměrně jednoznačné důkazy, které ukazují, že celé to bylo úplně jinak. Dělali jsme pouze svoji práci, která jinak dělat ani nešla,“ doplnil Vrba.

Vzhledem k vysokému počtu obžalovaných bude hlavní líčení probíhat v jednací síni olomouckého okresního soudu. „Krajský soud nemá tak velkou jednací síň,“ říká předseda senátu Petr Sušil.

V případě prokázání viny obžalovaným hrozí až desetileté vězení.

autor: kra
Spustit audio