Olomoucký krajský soud vynesl další vysoké tresty v kauze nezdaněného lihu

16. červen 2020

U soudů v Česku pokračují projednávání kauzy lihové mafie. Po šéfovi organizace podnikateli Radku Březinovi, který si za mřížemi odpykává třináctiletý trest, do lavic pro obžalované usedají i údajní odběratelé jeho nezdaněného lihu. V pondělí olomoucký krajský soud uložil trest deset let nepodmíněně dvěma jednatelům likérky z Hluboček. Pavlovi a Petrovi Hemžským. S verdiktem ani jeden z nich nesouhlasí a plánují odvolání.   

Soudce Petr Sušil oba muže uznal vinné za to, že celkem 6 let nakupovali od bratrů Radka a Tomáše Březinových statisíce litrů nelegálního lihu a z toho dále vyráběli lihoviny různého druhu, aniž by odvedli spotřební daň. To oba popírají.

Jejich právník Petr Dítě tvrdí, že likérka Hemžských na tak velké množství lihu neměla ani dostatečnou kapacitu.„Kapacita výroby na té staré lince absolutně neumožňovala, aby takovéto množství mimobilančního lihu dobu bylo přetaveno do nějakých alkoholických nápojů,“ uvedl právník.

Obžaloba vycházela především z výpovědi Tomáše Březiny, který v průběhu vyšetřování získal statut spolupracujícího obviněného. Důkazů pro vinu Hemžských ale bylo více. „Je tam výpověď Kaláče, svědecké výpovědi zaměstnanců likérky, pak jsou tam dva zaměstnanci, kteří rozváželi alkohol, to jsou ti bratři Kleslovi, z nichž jeden byl odsouzen v kauze s metanolem, pak jsou tam samozřejmě věcné a listinné důkazy,“ tvrdí žalobce Radim Obst.

Petr Hemžský rozsudek komentovat nechtěl. Jeho pětasedmdesátiletý otec Pavel ale ze soudní síně odcházel zdrcený. 

Rozsudek není pravomocný. Žalobce i obhájci si ponechali lhůtu na odvolání. „Čekali jsme lepší výsledek. Jsme přesvědčeni, že se stejně bude rozhodovat až v rámci odvolacího řízení,“ potvrzuje advokát Petr Dítě.

Kauza lihové mafie Radka Březiny byla v Česku hlavní větví nelegálních obchodů s lihem. Soudy se jí zabývají už od roku 2014. Stát měla skupina tohoto zlínského podnikatele na daních připravit o 5,5 miliardy korun.

autor: kra
Spustit audio