Olomoucký kvantový fyzik získá vědecké ocenění

14. červen 2011

Fyzik Radim Filip z katedry optiky Přírodovědecké fakulty Univerzity Palackého převezme ve čtvrtek prestižní ocenění za vědeckou práci. Za novinky v oblasti kvantové fyziky obdrží Cenu předsedy Grantové agentury ČR.

Radim Filip pracoval na projektu Elektro-optická kontrola kvantového šumu světla. Výsledkem je soubor nových metod. Zcela zásadní je podle odborníků návrh kvantových zesilovačů a převodníků určených pro nové kvantové optické komunikace a ultra citlivá kvantová měření.

Tyto zesilovače a převodníky ukazují jak překonat bariéry při přenosu kvantového šumu světla na velké vzdálenosti či omezení při přenosu kvantového šumu mezi světlem a jinými atomovými či nano-mechanickými systémy. Tyto metody byly dlouho považovány za neproveditelné.

Kvantový přenos informací využívá pozitivních vlastností šumů. Pokud se hladina šumu zvedne, je jasné, že nastal únik informace. Kvantový přenos informací, který má uplatnění při utajení dat v bankovnictví či vojenském zpravodajství, se bez analýzy hladiny šumů neobejde.

Filip získal ocenění Grantové agentury ČR také v roce 2007 za projekt Redukce dekoherence při kvantovém přenosu a zpracování informace.

autor: kor
Spustit audio