Olomoucký majáles přinese kromě hudby i pokus o český rekord

7. květen 2013

Olomoučtí vysokoškoláci připravili v rámci majálesu přes sto různých akcí na sedmnácti různých místech. Ty nejdůležitější části programu se budou odehrávat ve Zbrojnici a Korunní pevnůstce. Letošní ročník oslavuje 440. výročí založení olomoucké Univerzity Palackého.

Majáles začíná dnes ve 13 hodin kostýmovaným průvodem a korunovací krále majálesu. Tím se letos stane první polistopadový rektor Univerzity Palackého Josef Jařab.

Program zahrnuje jak hudební vystoupení, která se budou odehrávat ve Zbrojnici a v areálu Korunní pevnůstky, tak i divadelní představení nebo různé workshopy, jak uvádí hlavní organizátor Ondřej Martínek.

„Hlavní majálesový program je zaměřený na Olomoučany, na studenty. Hlavním bodem bude vystoupení skupiny Vltava, která u nás má dlouhou tradici a studenti napříč generacemi ji mají rádi,“ říká.

Součástí úterního majálesu bude také prezentace studentských stánků, workshopy ve Wurmově ulici a Biskupském náměstí nebo pokus o český rekord v měření krevního tlaku, který začíná ve 14 hodin.

„V rámci majálesu proběhne ve spolupráci s nadačním fondem Pro srdce Hané pokus o český rekord v počtu lidí, kteří si v průběhu dvou hodin nechají změřit krevní tlak. Bude na ně čekat osmnáctka studentů s tlakoměry,“ prozrazuje Martínek.

Jak říká, rekordu nejspíš dosáhnou, protože se o něj ještě nikdo nepokusil. Hodnotit akci budou komisaři z agentury Dobrý den, která se stará o zápisy do České knihy rekordů.

autoři: bam , Iva Menšíková
Spustit audio