Olomoucký okresní soud se včera vrátil k žalobě Německého řádu na obec Dlouhá Loučka

11. říjen 2019

Řád, respektive jeho ženská větev se v ní domáhá navrácení budovy základní školy s tím, že na ni má ze zákona nárok. Zástupci obce s tím nesouhlasí. Spor se táhne už několik let. A ani po včerejším líčení není jasno, kdo bude vítězem.

Soud v případu řeší, kdy a jak ženská linie německého řádu o školní pozemky a budovu přišla. Obec tvrdí, že majetek řádu zabavili nacisté. Pokud ano, pak měl kvůli jeho navrácení podat restituční žalobu, což údajně neudělal.

„Měli podat žalobu a tuto nepodali. Tím pádem nebylo obnoveno jejich vlastnické právo. To si myslím, že je podstatné.“ vysvětluje právní zástupkyně obce Pavla Buxbaumová. Zástupce řádu se snaží prokázat, že má ženská linie na majetek nárok. Zažádal kvůli tomu i o zpracování expertýzy Právnickou fakultu Univerzity Palackého. K probíhajícímu jednání se řád nechce vyjadřovat.

Nezávislý místostarosta obce Pavel Beneš tvrdí, že spor brzdí rozvoj školy. „Pro nás je to problém, protože my v současné době nemůžeme do školy investovat. Samozřejmě nemůžeme říct, že nebudeme dětem topit, nebo že tam nepůjde elektřina,“ popisuje místostarosta.

Podobně to vidí i ředitel školy Leopold Kropáč. „V poslední době řešíme i problémy se střechami na budovách, ale pokud nevíme, jestli majetek zůstane obci, nemůžeme víc investovat. Lepíme to tak, aby tam neteklo. Na nějakou rozsáhlejší investici to není,“ přibližuje ředitel.

Nechyběl ani kronikář Dlouhé Loučky Jaroslav Brachtl. „Mou povinností je sledovat tuhle záležitost, aby výsledek soudního jednání mohl být zapsán do obecní kroniky,“ popisuje kronikář.

Jednání soud odročil na polovinu listopadu.

autor: bas
Spustit audio