Olomoucký plavecký oddíl slaví 75. narozeniny. Naučily se díky němu plavat desítky tisíc lidí

11. říjen 2018

Plavecký oddíl vznikl v Olomouci před 75 lety. Dva roky po založení klub přešel pod olomoucký Sokol, později pod Univerzitu Palackého. Své začátky prožil v bývalé Sokolské plovárně ve Smetanových sadech. Po vybudování krytého bazénu se v roce 1965 přesunul do nového plaveckého areálu, tehdy jednoho z nejmodernějších v Československu. Oddíl vychoval také desítky reprezentantů.

 „Učíme s radostí a učíme pro radost, aby všechny děti z toho měli radost, pro zdraví, pro krásu a pro šťastný život. To děti potřebují a potřebujeme to všichni, nejenom děti, ale i ti dospělí,“ říká s nadšením učitelka plavání Jana Chorá.

Děti jsou v bazéně rozdělené podle svých schopností a zkušeností. „Je to rozřazené podle drah a v každé dráze se učí něco jiného. Je to podle výkonnosti těch dětí. Některé je potřeba vůbec seznámit s vodou, aby se na vodu položily a věděly, co s rukama a nohama. V další lajně už je ten postup zase jiný, ale pořád jde o to, aby se ty děti naučily krásně a s radostí plavat,“ popisuje Jana Chorá.

Výuku plavání zajišťuje plavecký oddíl v Olomouci už desítky let. Byla období, kdy tímto kurzem prošlo ročně tři až pět tisíc dětí. Do historie Sportovního klubu Univerzity Palackého se podle jeho předsedy Ladislava Banka zapsala také řada českých reprezentantů. „Začínali zde například sourozenci Romanovi, kteří se později stali mistry světa v tancích na ledě. Oddíl vychoval také Slávka Svozila, byl to rodák z Náměšti na Hané, náš jediný držitel světového rekordu v plavání, účastník olympijských her v Římě,“ uvedl Bank.

Za olomoucký plavecký klub závodili také další olympionici Jan Víťazka a Marcela Kubalčíková a český reprezentant Petr Kladiva. Podle Ladislava Banka vyrůstají i nové naděje: „V současné době jsem rád, že se můžeme opět pochlubit dvěma tituly mistra České republiky, a to v prsařských disciplínách, dokonce byl tento junior účastníkem mistrovství Evropy.“ Zmíněný olomoucký plavec se jmenuje Vojtěch Maťátko.

autor: min
Spustit audio