Olomoucký půlmaraton přinese dopravní omezení. Většina ulic v centru města bude uzavřená

22. červen 2018

Zítra Olomouc hostí tradiční půlmaraton, na jehož start se postaví 10 tisíc běžců. Ani letos se sportovní svátek neobejde bez omezení v dopravě. Většina ulic v centru bude uzavřená, omezený bude i provoz autobusů a tramvají. Do soboty musejí řidiči přeparkovat auta, která stojí na trase závodu. Špatně odstavené vozy bude odvážet odtahová služba.

Organizátoři závodu pro usměrnění dopravy v Olomouci použijí téměř 500 značek, uzavírky se budou týkat 35 ulic. Policejní mluvčí Irena Urbánková proto radí, aby se řidiči v sobotu městu raději vyhnuli: „Doporučujeme řidičům, aby nevjížděli do centra města a pokud je to možné, aby využili parkovacích míst v okrajových částech města Olomouce.“

Devátý ročník běžeckého závodu zkomplikuje i cestování městskou hromadnou dopravou. Omezení se postupně dotknou 17 pravidelných linek. „První omezení začnou platit zhruba od 16:30 hodin, kdy autobusové linky číslo 13 a 20 začnou jezdit po objízdných trasách,“ popisuje Martina Krčová z Dopravního podniku města Olomouce.

Dopravní podnik vypraví náhradní linky

Společnost na druhou stranu plánuje mimořádné posílení některých spojů, které se centru vyhýbají. „Bude zavedená náhradní tramvajová linka X5, která bude jezdit v úseku Trnkova – Pavlovičky a dále bude zavedena náhradní autobusová doprava s označením X2 pro obsluhu Neředína a X4 pro obsluhu Nové Ulice,“ dodává Krčová.

Přesný rozpis dopravních omezení je na webových stránkách závodu runczech.com. Aktuální informace lidé ale získají i na speciální telefonní lince. Více už mluvčí závodu Tadeáš Mahel: „Kdokoliv může volat na bezplatnou, dopravně-informační, telefonní linku 800 165 102, anebo si stáhnout mobilní aplikaci WAZE, která jej v závodní den navede po nejrychlejších objízdných trasách.“

Hlavní závod začíná v sobotu o půl sedmé večer. Do normálního stavu by se měla doprava ve městě vrátit o půlnoci.

Spustit audio