Olomoucký půlmaraton se neobejde bez uzavírek, zákazů parkování i omezení pro chodce

14. červen 2019

Olomouc se v sobotu 15 .6.  stane mekkou vyznavačů dlouhých běžeckých tratí. Jubilejního desátého ročníku půlmaratonu se podle pořadatelů zúčastní víc než 10 000 běžců z Česka a ze zahraničí, z toho 3 800 lidí poběží kratší, rodinnou trať. Mítink ale bude mít dopad na dopravu ve městě. Včetně mětské hromadné. Detaily zjišťovala Blanka Mazalová.

Tomáš Coufal, ředitel regionálních závodů upozorňuje, že omezení začnou už od 16 hodin kvůli rodinnému během v okolí zjednodušeně řečeno tříd 17. listopadu a Kosmonautů. Kvůli hlavnímu běhu ale začnou pořadatelé uzavírat další ulice od 17.30. Otevírat je budou průběžně od 20. hodiny poté co místem proběhnou poslední běžci závodu.

„Většina těch oblastí není úplně uzavřena. V případě Lazců, tam je bohužel oblast uzavřena neprodyšně. Tam od 18 hodin nebude možné vyjet,“ upozorňuje Tomáš Coufal s tím, že je několik možností, jak podrobné informace o uzavírkách během olomouckého půlmaratonu získat. „Leták by měl obyvatelům přijít do schránek, případně je k dispozici na našich webových stránkách. Případně mohou řidiči využít bezplatnou dopravní informační linku 800 165 102. Mají-li řidiči navigační aplikaci Waze, tak ta o všech uzavírkách ví,“ dodává Coufal.

Olomoucký půlmaraton zastaví podle mluvčí dopravního podniku Martiny Krčové od 18.30 na některých místech také městské autobusy a tramvaje.

„V tramvajovém provozu budou od 18. hodiny předčasně ukončeny linky 1, 2, 3, 4 a 7. Linka číslo 5 bude posílena. V autobusovém provozu budou vybrané linky částečně omezeny již od 16:30. Omezení se dotknou autobusových linek 12, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 21, 22 a 27,“ přibližuje Krčová.

Zároveň budou fungovat náhradní linky. Podrobné rozpisy najdou lidé na označnících zastávek a na webu dopravního podniku. Ve všech ulicích, kudy půlmaratonci poběží, bude zákaz zastavení. Překážející auta pořadatelé odtáhnou. V příslušných ulicích už jsou teď rozmístěné dopravní značky a také písemná upozornění na sloupech veřejného osvětlení.

autor: bam
Spustit audio