Olomoucký půlmaraton výrazně omezí dopravu ve městě. Většina ulic v centru bude kvůli závodu uzavřená

14. srpen 2021

V Olomouci se v sobotu budou pohybovat tisíce běžců. Běží se dnes 11. ročník tradičního Olomouckého půlmaratonu. Ani letos se ale závod neobejde bez řady dopravních omezení. Uzavřená je většina ulic v centru města a nepojedou taky některé linky městské hromadné dopravy. 

„Obyvatelé i návštěvníci města musí v sobotu odpoledne počítat s omezením při průjezdu městem, při parkování i při provozu městské hromadné dopravy,“ vysvětluje policejní mluvčí Marta Vlachová. V ulicích budou podle ní dohlížet na klidný průběh závodu čtyři desítky policistů. Uzávěra platí od tří hodin odpoledne do půlnoci.

„Žádáme řidiče, aby do centra buď vůbec nevjížděli a hlavně se řídili pokyny policistů, dopravním značením a pokud možno využili parkovací místa mimo město,“ dodává Vlachová. Kdo si auto včas nepřeparkuje z uzavřených zón, tomu hrozí jeho odtáhnutí. Jedenáctý ročník olomouckého půlmaratonu citelně ovlivní také městskou hromadnou dopravu.

„Autobusovému a tramvajovému provozu bude v sobotu umožněn průjezd po komunikacích v trase závodu až do půl sedmé večer. Kromě ulice 17. listopadu v úseku od Žižkova náměstí po křižovatku s Wittgensteinovou ulicí, kde bude provoz zastaven už o půl čtvrté odpoledne,“ říká Anna Sýkorová z Dopravního podniku města Olomouce. Dočasné dopravní značení se v ulicích Olomouce objeví už během sobotního dopoledne. Závod ovlivní provoz většiny tramvajových linek. „Například provoz tramvají číslo 3, X4, 7 a U bude v sobotu ukončen předčasně. Linka číslo 5 pojede podle výlukového jízdního řádu,“  pokračuje Sýkorová.

Omezení se dotkne i tras autobusových linek, ty navíc nebudou obsluhovat některé zastávky. „Podrobné informace o změnách cestující najdou na webových stránkách dopravního podniku,“ dodala Sýkorová.

autor: tas
Spustit audio