Olomoucký sledge hokejista Martin Novák bude reprezentovat Česko na paralympiádě

26. únor 2018

Vrchol sportovní kariéry, tak vidí svou první účast na paralympiádě Martin Novák. Sledge hokejista se do reprezentačního výběru zařadil svými výkony v dresu olomouckých Kohoutů. Pár dní před odletem do Pchjongčchangu se připravuje nejen na reprezentačních kempech v Humpolci, ale po večerech i se svým týmem na zimním stadionu v Olomouci.

„Paralympiáda začíná 9. března a pak hned hrajeme první zápas proti Koreji. Je to vrchol mé sportovní kariéry,“ říká sledge hokejista Martin Novák. Doufá, že jako útočník národního týmu na prestižní akci vstřelí hodně branek.

„Už jsem tomu ani moc nevěřil, byl jsem v širší nominaci a rozhodně nepatřím mezi ty největší opory reprezentace, takže to bylo dlouho ve hvězdách. Když pak trenér zveřejnil nominaci, tak jsem měl samozřejmě radost,“ dodává.

03214165.jpeg

Martin Novák se v životě musel vyrovnat s amputací nohy. Přišel o ni při železničním neštěstí. Sledge hokej začal hrát teprve před pěti lety, v necelých 40 letech. „Začal jsem pracovat ve firmě, která prodává kompenzační pomůcky a můj kolega se zná s olomouckými hráči. Takže mi dal takový tip, abych tam zavolal a zkusil to,“ popisuje, jak se k tomuto sportu dostal.

Zkušenosti mu předává Libor Hulín

Olomoucký tým dal už v minulosti paralympijské reprezentaci zkušeného brankáře Libora Hulína. Své zkušenosti teď předává Martinu Novákovi na společných trénincích v Olomouci. „Když už člověk reprezentuje, tak ta zodpovědnost je trošku jinde, než když hraje na klubové úrovni. Hrajeme týmově a to je na takových soutěžích nejdůležitější,“ vysvětluje Hulín.

Olomoučtí sledge hokejisté včetně Libora Hulína budou Martinu Novákovi i celé reprezentaci fandit na dálku. V základní skupině se Češi střetnou s Koreou, Spojenými státy a Japonskem.

Spustit audio

Související