Olomoucký soud opět otevřel fotbalovou korupční kauzu

17. říjen 2012

Korupci ve fotbale řešil znovu olomoucký okresní soud. Úplatek 300 tisíc korun měl před třemi roky zajistit vítězství celku Sigmy Olomouc nad Bohemians Praha. Čtveřici obžalovaných sice vloni stejný soud zprostil viny, na základě odvolání žalobce se ale musí kauzou zabývat znovu. Před soudem dnes opět vypovídal šéf ochranky Bohemians Jaroslav Vlasák a také bývalý sportovní ředitel Sigmy Jiří Kubíček.

Hlavními aktéry fotbalové korupční kauzy jsou olomoucký brankář Petr Drobisz a tehdejší hráči střížkovského týmu Miroslav Obermajer, David Zoubek a prezident klubu Karel Kapr. U soudu dnes odmítli vypovídat.

Naopak vyslechnuti byli dva svědci, mezi nimi bezpečnostní manažer Bohemians Praha Jaroslav Vlasák. Uvedl, že jako bývalý policista se svými kolegy konzultoval, jak má klub s předáním úplatku naložit. "My jsme to pouze konzultovali, trestní oznámení podal pan Kapr později. Bylo těžké podat žalobu, když víte, že i přijetí úplatku je trestné," uvedl Vlasák. Jmenované policisty hodlá soud předvolat.

Před soudem dnes vypovídal i bývalý sportovní ředitel Sigmy Jiří Kubíček. Prostřednictvím žalobce poslal soudci své vyjádření o původu peněz, které měly údajně na úplatek jít. Podle obhájce Petra Konečného ale tato verze neobstojí. "Předložený dopis svědčí o tom, že mezi řádky je Sigma vyzývána k určitému finančnímu plnění vůči Jiřímu Kubíčkovi výměnou za to, že se on nebude dále vyjadřovat. Sigma se ale ničeho nedopustila a nenechá se od nikoho vydírat," řekl Konečný.

Soud čtveřici mužů Drobisz, Obermajer, Zoubek a Kapr obžalovaných z podplácení a přijímání úplatku již loni zprostil obžaloby, krajský soud mu však případ vrátil. Dnešní jednání bylo odročeno na 9. listopadu.

Alena Vykydalová

Spustit audio