Olomoucký soud potrestal exprimátora Přerova Lajtocha a jeho kolegy podmíněnými tresty

23. září 2015

Senát olomouckého okresního soudu dnes opět potrestal přerovského exprimátora za ČSSD Jiřího Lajtocha a pět lidí z nejužšího vedení města. Všem jim uložil podmíněné tresty. Vědomě prý zvýhodnili stavební firmu, která ve městě vyhrála dvě veřejné zakázky. Většina se proti rozsudku na místě odvolala.

Podle soudce se Jiří Lajtoch a jeho kolegové dopustili dvou skutků - zneužití pravomoci veřejného činitele a pletichy při veřejné soutěži. Kromě podmíněných trestů jim také zakázal vykonávat veřejné funkce.

„Vzhledem k tomu, co jsme navrhovali, jsme v podstatě spokojeni s výrokem soudu, byť tam jsou drobné věci, se kterými nesouhlasíme. Ale to je otázka právní kvalifikace," uvedl státní zástupce Robert Henzel.

Nespokojený s verdiktem je Lajtochův obhájce Filip Opatřil. „Protože rozhodnutí považuji za nezákonné, zmatečné a budu klientovi doporučovat, abychom podali odvolání,“ vysvětlil.

Okresní soud šestici mužů potrestal už loni na podzim, avšak krajský soud jeho verdikt zrušil. Dnes soud polovině obžalovaných včetně Lajtocha tresty oproti prvnímu rozsudku zmírnil.

autor: kra
Spustit audio