Olomoucký soud uznal vinnými všech 8 obžalovaných v kauze lihové mafie

22. prosinec 2015

Soud dnes uznal vinnými všech osm mužů obžalovaných v případu takzvané lihové mafie. Soudce olomouckého krajského soudu to oznámil při vynášení rozsudku, výši trestu se obžalovaní dozví na jeho konci. Za obchody s nelegálním lihem by mohli strávit ve vězení až 13 let. Nejvyšší trest hrozí šéfovi skupiny, zlínskému podnikateli Radku Březinovi.

Dlouhé měsíce výslechů, dokazování a přehrávání odposlechů. Nejrozsáhlejší zaznamenaný případ krácení daně v historii Česka spěje do finále.

Žalobce Miroslav Stoklásek pro šéfa celé organizace Radka Březinu požaduje nepřísnější možný trest – 13 let a 4 měsíce ve vězení, a propadnutí veškerého majetku.

 

„Uložení mírnějšího trestu bych nepovažoval za spravedlivé. U něj převažovaly veskrze samé přitěžující okolnosti. On sám se uvedl jako hlava této zločinecké skupiny,“ upozornil Stoklásek.

Nejmírnější trest čtyři roky nepodmíněně žalobce navrhuje bratrovi Radka Březiny Tomášovi. „Já se k tomu momentálně nebudu vyjadřovat,“ řekl Tomáš Březina stručně.

Právě on jako jediný získal status spolupracujícího obviněného. Podle Petra Šeredy z Vrchního státního zastupitelství významně pomohl s objasněním celé kauzy a svědčí i v dalších čtyřech desítkách případů.

„V těchto dalších navazujících kauzách se také podílí na objasňování trestné činnosti. Jsou to například kauzy obžalovaných osob, jako je pan Čaniga a podobně,“ uvedl.

Naposledy policie obvinila jedenáct celníků ze Zlína. Březinovo nelegální obchodování měli krýt.

Kauza lihová mafie
autoři: kra , sib
Spustit audio