Olomoucký U-klub bude mít po 30 letech nového provozovatele

18. prosinec 2017

Po 30 letech končí jako provozovatel U-klubu v areálu olomouckých vysokoškolských kolejí Leo Friedl. Neuspěl ve výběrovém řízení Univerzity Palackého. Na kulturní akce, především koncerty tam chodili nejen studenti, ale i další lidé z Olomouce a okolí. Podle univerzity se nový provozovatel musí podílet na rekonstrukci.

Stěny kanceláře olomouckého U-klubu jsou až ke stropu vytapetované plakáty hudebních skupin a interpretů. Některé už jsou tak vybledlé, že nejdou přečíst. Teď je tu úplné ticho. Fotky v baru ale zachycují hlasitou atmosféru vystoupení.

Nejeden kulturní zážitek odtud má i herečka Ivana Plíhalová. „Já jsem pamětník. Do Účka jsem začala chodit ještě předtím, než tam byl pan Friedl, a za jeho éry jsem tam zažila spoustu úžasných koncertů. Celá ta situace se mi nelíbí. Mládí musí být vždy revoluční, je nutné staré věci obnovovat. Ale myslím si, že pan Friedl tam odvedl obrovský kus práce a to rozloučení s ním mohlo být důstojnější než tímto způsobem,“ říká Plíhalová. O konci stávající podoby legendárního U-klubu se herečka dozvěděla až teď.

Nový nájemce se bude podílet na rekonstrukci

Leo Friedl, který akce pro univerzitní studenty jako provozovatel klubu pořádal 30 let, nedávno neuspěl ve výběrovém řízení. „Ta nájemní smlouva se má obnovit a budoucí podnájemce, respektive provozovatel hudebního klubu by se měl finančně spolupodílet na už připravené rekonstrukci, která je samozřejmě potřeba, ale mohl se možná zvolit jiný model. Odhad je 5 až 6 milionů korun,“ komentuje Friedl.

Takovou částku podle svých slov nemůže investovat. Nelíbí se mu, že univerzita nepodpořila klub víc. Podle vedení školy tam ale chodilo málo lidí a někteří si stěžovali, že klub upadá. To Friedl odmítá.

Vedení univerzity si od vítěze výběrového řízení slibuje kromě rekonstrukce také zvýšení návštěvnosti a lepší dramaturgii. „V současné době se dojednávají podrobné podmínky s nadcházejícím provozovatelem klubu. U-klub po rekonstrukci nabídne moderní multifunkční prostory pro studenty, spolky i veřejnost. Rekonstrukce započne začátkem příštího roku a její dokončení je dle výběrového řízení stanoveno nejpozději na začátek příštího akademického roku,“ uvedla mluvčí univerzity Gabriela Sýkorová Dvorníková.

Na pódiu olomouckého U-klubu vystupovaly legendy jako Vladimír Mišík nebo Illustratosphere s Danem Bártou, skupina Kryštof, ale také začínající hvězdy, třeba Pokáč. Nájemní smlouva vyprší Friedlovi na konci ledna, na programu je do té doby už jen pár veřejných akcí.

autor: ahe
Spustit audio