Olomoucký vrchní soud zkrátil trest za loňský útok na zpěváka Michala Hrůzu

24. červen 2015

Za napadení zpěváka Michala Hrůzy poslal olomoucký vrchní soud útočníka Patrika Kaifáše na dva a půl roku do vězení s dozorem. O šest měsíců tak zkrátil předchozí verdikt krajského soudu. Kaifáš navíc musí zaplatit půlmilionové odškodné a další statisíce pojišťovně.

Patrik Kaifáš dnes u soudu řekl, že svého činu lituje. Michala Hrůzu a jeho rodinu ale dosud nekontaktoval. Státní zástupkyně požadovala pro útočníka vyšší trest, vrchní soud jí ale nevyhověl.

A nevyhověl ani návrhu Kaifášova obhájce Tibora Rovňáka, aby mladíkovi uložil podmíněný trest: „My jsme chtěli přesně tuto kvalifikaci, kterou byl klient uznán vinným a uložení podmíněného trestu. Trest je sice nižší, ale nikoli podmíněný.“

Kaifáš tak za to, že loni v červenci na Stodolní ulici v Ostravě udeřil Michala Hrůzu pěstí do hlavy a způsobil mu krvácení do mozku, dostal dva a půl roku ve vězení s dozorem.

Podle mluvčího soudu Vladimíra Lichnovského senát překvalifikoval trestný čin: „Těžké zranění bylo způsobeno „pouze“ pádem na asfalt a z tohoto důvodu byl uznán vinným pouze ublížením na zdraví a těžká újma na zdraví byla způsobena pouze ve formě nedbalosti.“

Soud přihlédl k polehčujícím okolnostem

„Bylo zohledněno to, že dosud nebyl soudně trestán, že v okamžiku spáchání trestné činnosti byl blízký věku mladistvých. Také bylo zohledněno to, že se jedná o trest souhrnný. O trest za čtyři trestné činy,“ dodává Lichnovský s tím, že proti rozsudku může podat Kaifáš dovolání k nejvyššímu soudu.

Potyčky se účastnil i Kaifášův bratranec Nikolas Agoratsios. Ten byl už v březnu u krajského soudu pravomocně odsouzen k podmíněnému trestu na dva a půl roku.

autor: tas
Spustit audio