Olomouckým vysokoškolákům otevřel svět, těm zahraničním zase Olomouc. Erasmus slaví třicet let

9. květen 2017

Studovat třeba rok na zahraniční univerzitě, zdokonalit si cizí jazyk a hlavně poznat svět. Právě to vysokoškolákům umožňuje Erasmus - výměnný program Evropské unie. Letos slaví třicet let od svého vzniku. Výročí si připomíná i Univerzita Palackého v Olomouci, kde Erasmus funguje necelých dvacet let. Jejím studentům otevřel desítky zemí Evropy i celého světa a mnoho těch zahraničních naopak přivedl do Olomouce.

„Byla to jedna z mých nejlepších životních zkušeností. Kromě toho, že jsem si mohla vyzkoušet, jak to funguje na zahraniční univerzitě a jak se žije v úplně cizí zemi, mi to dalo přátelství s lidmi z celého světa. Určitě bych jela znovu,“ pochvaluje si studentka filozofické fakulty Hana Divišová svůj semestrální pobyt ve Španělsku.

Je tak jednou z téměř šesti a půl tisícovek posluchačů Univerzity Palackého, kteří přes program Erasmus vycestovali do zahraničí za studiem nebo za praxí.

Mezi prvními desítkami odvážlivců byl Miroslav Syrovátka, dnes přednášející na olomoucké přírodovědecké fakultě. Přes Erasmus vyrazil do Anglie, a to v době, kdy byl na univerzitě program ještě v plenkách.

„Bylo to někdy kolem roku 2002. Dříve to určitě bylo mnohem složitější než teď. Zatímco dnes to jde přes elektronický systém, tak tehdy se to dalo do obálky a poslalo. Pak se čekalo třeba několik týdnů, než ta univerzita odpoví, že vás bere. Pro mě to byla první velká příležitost, jak někam vycestovat, naučit se anglicky a spojit to se školou," vzpomíná.

Erasmus jako nejrozšířenější výměnný program má význam nejen pro studenty a akademickou obec, ale i pro samotnou Olomouc. Za necelých dvacet let fungování na místní univerzitě přilákal do hanácké metropole více než 2400 zahraničních studentů a jejich počty stále stoupají.

„Ten zájem studentů ze zahraničí přijít do Olomouce je masivní. Jezdí sem studenti především ze Španělska, ale také ze zemí jako Itálie, Portugalska, Turecka a tradičně ze Slovenska a z Polska," potvrzuje vedoucí zahraničního oddělení Univerzity Palackého Dalibor Mikuláš.

K zahraničním vysokoškolákům, které studium v Olomouci nadchlo, patří i Karlo Raljevič z Chorvatska: „Mám to opravdu moc rád. Můj Erasmus je opravdu úžasný. Česká republika je opravdu moc hezká.“

Destinaci mu doporučil jeho kamarád a Karlo už teď ví, že se bude do Olomouce často a rád vracet. Líbí se mu místní architektura, kultura a také, pro studenta neméně důležité, nízké ceny.

Spustit audio