Olomoučtí katolíci se modlí za křesťany z Číny, kterým ministerstvo vnitra zamítlo žádost o azyl

10. březen 2018

Olomoučtí katolíci pomáhají čínským křesťanům, kteří v Česku požádali o azyl. Tři uprchlíci pracují v Arcibiskupském kněžském semináři a klášterní kavárně. Teď, když Číňané přebírají zamítavá stanoviska z ministerstva vnitra, rozjeli Češi tzv. modlitební řetěz.

V kapli na Stojanově koleji pro věřící studenty v Olomouci se sešla desítka lidí. Společně se modlí jednou týdně. Teď modlitbu věnují čínským křesťanům v Česku. Vicerektor Arcibiskupského kněžského semináře Pavel Šupol přišel s nápadem rozjet modlitební řetěz. „První, co se nám nabízí, než budeme hledat další kroky, jak pomoci, je samozřejmě modlitba,“ vysvětluje.

Na internetu se zájemci po jednotlivých hodinách zapisují do tabulky tak, aby modlitba probíhala nepřetržitě. Rozpis na následující dny je zaplněný. „Po hodině i v průběhu noci se může kdokoliv zapsat. Je na každém, jestli bude sám, nebo naopak po vzoru křesťanů v Číně, kteří se scházejí potají v pár lidech, k sobě někoho přizve,“ říká Šupol.

Strach z návratu do Číny

V Olomouci aktuálně žijí tři křesťané z Číny. Rozhovor na mikrofon na poslední chvíli odmítli. Poté, co jim ministerstvo vnitra zamítlo žádost o azyl. Podle Šupola mají strach a o svých životních osudech nechtějí mluvit ani mezi sebou: „Kdyby byli vráceni zpět a došlo by k nějakým výslechům spojeným s mučením, bojí se, že by někoho prozradili, respektive by ublížili jejich rodinám.“

Muž, kterému říkají Josef, pracuje pro seminář a jeho koleje jako údržbář. Podle 21leté Terezy Teofilové mu studenti vymysleli přezdívku. „Pepa jel s námi na akci a pro rozlišení jsme mu potřebovali dát ještě příjmení, tak s námi jel Pepa Čínský,“ směje se Tereza. Josef se podle ní velmi snaží naučit česky. „Dokonce se mě ptal, jestli mu můžu poslat nějaký odkaz na film s českými titulky,“ dodává.

Na současnou situaci se studenti Josefa ptali. A tak jim svou lámanou češtinou napsal dopis, kde děkuje za podporu: „Strach z poslání zpět do Číny. Jsem tady dlouhou dobu, a také znám hodně lidí. Dávají mi hodně pomoci, stejně jako rodinní příslušníci. Také se bojím, že je ztratím.“

Josef i další dvě čínské křesťanky teď ve spolupráci s právníky připravují proti rozhodnutí ministerstva žalobu.

autor: mot
Spustit audio