Olomoučtí kriminalisté odhalili síť podvodných internetových obchodů, obviněni jsou zatím dva cizinci a jeden Čech

24. červenec 2020

Více než čtyři stovky poškozených a zhruba třímilionová škoda. Taková je v tuto chvíli bilance rozsáhlého internetového podvodu, kterým se zabývají olomoučtí kriminalisté. Zatím z něj viní jednoho Čecha a dva cizince. Od předloňského podzimu do letošního června měli založit v Česku, Polsku a na Ukrajině nejméně 13 fiktivních e-shopů.

„Způsob jednání pachatelů byl šikovný, dobře vymyšlený, dobře provedený,“ popisuje vyšetřovatel Pavel Schweiner. Stačilo pár kliknutí a podvedení zákazníci už nikdy neviděli ani objednané zboží, většinou šlo elektroniku, ani své peníze. Ty podvodníci využívali pro nákup v některém ze skutečných e- shopů.

„Když se chytl nakupující, tak mu objednávkový systém vygeneroval objednávku, která už v sobě měla bankovní účet, na který se má poukázat platba, účet byl ovšem už reálného e-shopu v České republice, který si pachatel připravil k tomu, aby za obdobnou cenu, za kterou nakupující nakoupil ve falešném e-shopu, získal nějaké jiné zboží,“ pokračuje vyšetřovatel.

Aby vše působilo důvěryhodně, najímali pachatelé pro falešné eshopy i skladníky a operátory. Ti nevědomky fungovali jako takzvaní bílí koně, přes které objednané zboží putovalo do zahraničí, většinou do Polska nebo na Ukrajinu.Eshopy byly v provozu vždy jen několik dní a poté je podvodníci zrušili.

„Prozatím jsme zjistili, že za tím stála trojice osob, která byla zadržena. Bylo proti nim zahájeno trestní stíhání pro trestný čin podvod. Obviněným hrozí trest v rozmezí dvou až osmi let,“ dodává vedoucí oddělení kyberkriminality policie Olomouckého kraje Radek Otáhal s tím, že obviněných zřejmě ještě přibude. Zároveň upozorňuje, že lidé by při nákupech na internetu stále měli být ve střehu. Poznávacím znamením podvodného eshopu je hlavně možnost platby pouze převodem na bankovní účet.

Spustit audio