Olomoučtí památkáři vyhráli soud s investorem Šantovka Tower

26. září 2014

Spory okolo věžáku Šantovka Tower pokračují. Investor stavby chce podat kasační stížnost kvůli soudní při s Národním památkovým ústavem. Navíc zamýšlí podat žalobu kvůli novému územnímu plánu, který schválili olomoučtí zastupitelé.

Městský soud dospěl k závěru, že žalobu je nutné zamítnout jako nedůvodnou.

Jednání žalovaného, tedy Národního památkového ústavu, spočívající ve zveřejnění tiskové zprávy není podle soudu ani úkonem uvnitř správního řízení, ale ani úkonem v souvislosti s ukončením správního řízení a navíc ani úkonem, který kdyby měl vliv na subjektivní práva účastníka.

Pokud by nastala situace, kdy by žalovaný ve vztahu k žalobci informoval například neobjektivně, tendenčně, zkresleně a vznikla by žalobci škoda, mohl by se obrátit na soud rozhodující v občanskoprávním řízení.

Investor Šantovky Tower s verdiktem pražského soudu nesouhlasí. „Nesouhlasíme s odůvodněním rozsudku a zcela určitě se obrátíme s kasační stížností na Nejvyšší správní soud,“ uvedl mluvčí společnosti Juraj Aláč.

Navíc zamýšlí podat žalobu na neplatnost nového olomouckého územního plánu, který v polovině září schválili olomoučtí zastupitelé. „Naše stanovisko k tomu, že podáme žalobu na neplatnost územního plánu, dále trvá,“ dodal.

autor: bam
Spustit audio