Olomoučtí přírodovědci zkouší nový způsob domácího kompostování pomocí švábů

18. leden 2021

Blatticomposting. To je název nové technologie kompostování bioodpadu v domácnostech, kterou v těchto dnech zkouší na katedře ekologie olomoucké přírodovědecké fakulty. Namísto žížal využívá šváby. Ti jsou podle ekologů v požírání zbytků z kuchyně výkonnější a výsledný kompost je prý kvalitnější.

švábi eublaberus distanti

„Tady vidíme krabici, která je plná larev i dospělců švábů, kteří pochází ze Střední Ameriky,“ otvírá obyčejný plastový box s perforovaným víkem Martin Rulík z přírodovědecké fakulty. Pod listím vyrušil stovky dospělých i larev horlivě pracujících švábů.

„Kolegové na michiganské univerzitě začali s tímto druhem, konkrétně eublaberus distanti, pracovat, protože zjistili, že tihle švábi dokážou poměrně účinně likvidovat jakýkoli bioodpad, to znamená všechno, co vám odpadne v kuchyni,“ pokračuje Rulík. Na rozdíl od vermikompostování s kalifornskými žížalami jsou zhruba pěticentimetroví švábi výkonnější. „Dokážou ten odpad zpracovat mnohem rychleji. Oni ho především zahrabou do zeminy, čímž zabrání tomu, aby se tam začaly vyvíjet nějaké patogenní organismy. Navíc nepotřebují takové vlhko ve srovnání se žížalami, takže tady nehrozí žádné plísně, ani octomilky se tady tak nerozvíjejí,“ pokračuje přírodovědec.

Právě zpracovávaná bakalářská práce má na jaře vědecky ukázat, v čem je blatticomposting výhodný. „Tady na katedře máme více než 17 druhů švábů. I pro mě je to dobrá možnost přejít od běžného chovatelského úsilí k nějaké praktické aplikované stránce. Rád bych tuhle metodu rozkladu biokompostu pomocí švábů, která není ve střední Evropě rozvinutá, zpropagoval,“ dodává.

Švábů se prý lidé nemusejí obávat. „Tenhle druh neleze. Žije jen na dně v tomto materiálu, takže tady rozhodně nějaký únik nehrozí. Vyžadují akorát trošku vyšší teplotu, nemůžete je nechat teď v zimě na balkoně. Stačí víko, které je trochu perforované, aby to mohlo dýchat,“ uzavírá Rulík.

Podle prvních chemických analýz přírodovědců má výsledný biokompost vysoké hodnoty uhlíku a dusíku. Podle Martina Rulíka se tak ideálně hodí do truhlíku květin v domácnostech.

autor: bam
Spustit audio