Olomoučtí strážníci mají nový přenosný radar. Na měřený úsek vždy upozorní na svém webu

22. srpen 2022 15:55

Nový přenosný radar od tohoto týdne využívají olomoučtí strážníci. Chtějí s ním měřit rychlost především u přechodů nebo u základních a mateřských škol. Takových míst mají předem vytipovaných několik desítek. Řidiče navíc v den měření na přítomnost radaru dopředu upozorní.

„Jezdí rychle, je tady přechod a stejně lidem nedají přednost. Tady je problém přejít. Měli by měřit každý den,“ říká rozzlobeně pan Ondřej, který nastupuje do své dodávky v Chomoutově. Parkuje kousek od přechodu, u kterého olomoučtí strážníci měří rychlost.

Sleduje je při tom paní Růžena, která bydlí v domě hned na křižovatce. „Někdy tu stojíme, ani nevím, jak dlouho, než se nám vůbec podaří přejít. Někteří jezdí slušně, ale někteří to tu teda opravdu pěkně namastí,“ říká.

„Někdy tu stojíme, ani nevím, jak dlouho, než se nám vůbec podaří přejít.“
Paní Růžena z Chomoutova

Podle ní se díky měření v obci situace může zlepšit. Mojmír Otevřel vedoucí dopravního oddělení městských strážníků mezitím nastavuje nový radar. „Jedná se o jedno z nejmodernějších zařízení vůbec, co se tady dá koupit. Je to laserový měřič vzdálenosti,“ vysvětluje.

Přesný na vzdálenost až 600 metrů

Radar podle něj měří bezchybně na vzdálenost až 600 metrů. Strážníci ho budou podle mluvčího Petra Čunderleho používat na čtyřiceti předem vybraných místech. „Vesměs se jedná o místa, která jsou opravdu frekventovaná, a dochází zde k porušování rychlosti. Jsou to místa u přechodů,“ dodává Čundrle.

Měřit chtějí jak v centru, tak v okrajových částech města jednou až dvakrát týdně. Řidiče na místa, kam radar umístí, dopředu upozorní na svých stránkách.

Spustit audio