Olomoučtí střelci ze vzduchovek mají nejistou budoucnost. Soukromá střelnice, kde trénují, se rozpadá

6. duben 2017

V nevyhovujících podmínkách trénují členové sportovního střeleckého klubu Elán. Chodí střílet ze vzduchovek do 30 let staré budovy. Netopí se tam. A tak mají tréninky, jen když je teplo. Město ale zatím žádné prostory pro vzduchovkáře nenašlo.

Sedmnáctiletá střelkyně Veronika Kuželová může po delší pauze opět trénovat v olomoucké části Lazce. Podmínky ale nejsou ideální.

„Na jiných sportovištích i v menších městech mají lepší střelnice než my tady. V zimě nemůžeme trénovat. Trénujeme jenom do té půlky listopadu, dokud nám to počasí umožňuje. Ne všichni mají tu možnost trénovat doma," říká.

Největší problém vidí předseda olomouckého sportovního klubu Elán Vladimír Marčan v tom, že se v objektu netopí. A tak nemohou trénovat celoročně.

„Můžeme trénovat jenom od pěkného počasí, kdy je nad 10 stupňů a CO-čkové zbraně nám střílejí. Končíme na konci října nebo v půli listopadu, kdy se ochlazuje," vysvětluje.

A tak se už několik let snaží sehnat vhodnější prostory od města. Podle mluvčí magistrátu Radky Štědré ale není kam je přesunout.

„A to ani jak v prověřených nemovitostech v majetku města, tak pro ně není vhodné zázemí ani v některé ze základních škol, které město zřizuje. Vzduchovkáři potřebují svoje zázemí, někam si uložit věci a to režim základních škol neumožňuje," říká Štědrá.

Jenomže hrozí, že klub přijde i o dosavadní působiště ve třicet let starém vzduchovkovém sportovišti na soukromé střelnici na Lazcích.

„Do budoucna ta budova nebude odpovídat bezpečnosti a ta možnost střílet tam v horizontu dvou tří let skončí. Potřebují krytou tělocvičnu nebo halu, aby nebyla střelba ovlivněna povětrnostními podmínkami," varuje jednatel střelnice Robert Šarman.

Mladí vzduchovkáři zatím i dál chodí zdarma trénovat do lazecké střelnice. Co bude se sportovními střelci dál, není jasné.

autor: ahe
Spustit audio