Olomoučtí studenti vyvinuli satelitní systém, který pomůže s kontrolou úrody

3. únor 2017

Olomoučtí geoinformatici pomůžou zemědělcům při kontrole úrody, ministerským úředníkům zase při hlídání státních dotací. Dokáže to speciální systém satelitního snímání. Na jeho zpracování do mobilní aplikace teď studenti pracují.

„Šetří čas a peníze naší vlády, protože umožňuje lepší kontrolu nad zemědělskou půdou. Poskytuje zemědělcům důležité údaje o kvalitě jejich plodin,“ vysvětluje student Tomáš Pour, v čem bude jejich aplikace užitečná. Přestože na ní zatím pracují, už se o ni zajímá ministerstvo zemědělství.

Dosavadní praxe je uskutečňovaná kontrolou snímků. „Namátkově se vyberou místa, ta se nalítají letadlem, sesbírají se snímky a podle určené metodiky se ještě z těch náhodných míst vyberou i náhodná území. Tam se kontrolují, zda zde opravdu roste to, co zemědělec nahlásil,“ popisuje student.

Studentský systém nabízí více možností. „Náš systém bere v potaz celou Českou republiku. To znamená, že se neomezujeme na určitá místa. Podle vývoje plodiny v čase, jsme schopni určit, jestli je to například řepka nebo pšenice, protože každá se sází a sklízí jinak,“ doplňuje Tomáš Pour.

Farmář tak zase přes satelit může sledovat úrodu a třeba odhadnout čas sklizně. „Na základě kvality vývoje, jsme schopni určit kvalitu plodiny a potenciální sklizeň," říká Tomáš Pour.

Zemědělci stále častěji používají na dálku řízenou techniku a satelitní systémy. Podle dalšího studenta-geoinformatika Tomáše Pohanky ale zatím nehrozí, že by se zemědělec na pole ani nemusel. Technika je totiž drahá. „Bez zemědělce a jeho zkušeností se to zatím neobejde. Každý musí sám zhodnotit, jestli se mu to vyplatí nebo ne,“ říká.

Ambice olomouckých geoinformatiků s mobilní aplikací nejsou malé. „Naším cílem je vyzkoušet celoevropský projekt nebo spolupráci s tuzemskou firmou a vyvinout systém ve spolupráci s nimi,“ uzavírá Tomáš Pour.

Satelitní systém, který studenti vypracovali je v Česku ojedinělý. V Berlíně za něj získali i ocenění v mezinárodní soutěži o využívání satelitů v zemědělství. Jejich řešení totiž zemědělcům šetří čas i peníze.

autor: bam
Spustit audio