Olomoučtí vědci vytvořili technologii, která pomůže určit podle krátkého textu jeho autora

1. únor 2023 15:05

Vědci olomoucké filozofické fakulty vyvinuli unikátní technologii, která umí určit a charakterizovat autora podle krátkého textu. Využití by měla najít v personalistice, psychologii, kriminalistice i v oblasti bezpečnosti státu.

Technologii už zaregistroval patentový úřad ve Spojených státech amerických. Zájem o ni projevila česká armáda nebo zahraniční firmy.

V čem je technologie průlomová? „Lidé mnohem víc opakují konkrétní témata, konkrétní pocity a využili jsme to pro jejich identifikaci a profilování. Nemáme jenom to, že je člověk extrovert/introvert, ale víme, co je pro něj citlivé,“ vysvětluje lingvista Dan Faltýnek.

Technologie je jazykově nezávislá. „Pokud je technologie otestována na angličtině, čínštině a češtině, tak se domníváme, že i v případě ostatních jazyků bude fungovat dobře,“ doplňuje Ondřej Kučera z katedry asijských studií.

Technologie se podle autorů uplatní i v boji proti extrémismu, terorismu a dezinformacím.

Chcete mít zprávy (nejen) z vašeho kraje pořád při ruce? Odebírejte Zprávy ČRo Olomouc ve svých podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio