Olomoučtí vysokoškoláci kvůli krizi dříve hledají práci a častěji brigádničí

30. květen 2013

Studenti Univerzity Palackého v Olomouci jsou zodpovědnější i aktivnější při hledání svého budoucího zaměstnání. Většinou chtějí zůstat v oboru, který vystudovali, a práci si hledají už během studia. Vyplývá to z průzkumu Vědeckotechnického parku Univerzity Palackého v Olomouci.

Do průzkumu autoři zapojili víc než 2000 studentů ze všech osmi fakult. Výsledky pak porovnávali s podobným průzkumem z roku 2009.

„Studenti oproti roku 2009 jsou aktivní, cílevědomější, chtějí méně cestovat a více pracovat,“ říká ředitel parku Jiří Herinek. Souhlasí s ním i projektová manažerka parku Silvie Polánková:

„Pokud by se rozhodli, že přeruší studium, pořád zůstává na prvním místě cestování, následuje studium cizího jazyka a paradoxně až na třetím místě je odborná praxe - že by studium přerušili z důvodu, aby by získali v cizině odbornou praxi.“

Začít s podnikáním chce přes sedm procent respondentů a většina z nich má i jasnou představu v jakém oboru. Téměř polovina studentů Univerzity Palackého chce zůstat v Olomouckém kraji, nejvíc se to týká studentů přírodovědecké fakulty.

Samostatnou kapitolou jsou peníze. Vysokoškoláci už nejsou plně finančně závislí na rodičích a část peněz si musí zajistit vlastními silami.

30 procent studentů si musí přivydělávat brigádami, aby ve studiu mohli pokračovat. Studium potomka na vysoké škole totiž stojí rodinu minimálně osm tisíc měsíčně, což je při průměrném platu v Olomouckém kraji 24 500 velká zátěž.

Nejvyšší plat očekávají budoucí lékaři

Z výzkumu vyplývá, že nejvyšší plat očekávají budoucí přírodovědci. „V klasickém pásmu 15 až 30 tisíc korun je 80 procent studentů,“ říká Jiří Herinek a dodává:

„Ale jsou tady i studenti, kteří očekávají více jak 40 tisíc korun. Těch je nejvíce na lékařské fakultě, kde osm procent z celkového počtu studentů očekává plat více jak 40 tisíc. A co mě překvapilo, na fakultě tělesné kultury je sedm procent studentů, kteří očekávají nástupní plat více jak 40 tisíc korun.“

Důležité je pro olomoucké vysokoškoláky i to, jak a kde si najdou zaměstnání. Zdá se, že nechtějí nic nechávat náhodě. Už na vysoké škole pracuje pět procent mladých lidí a více než 46 procent o svém uplatnění na trhu práce přemýšlí během studií.

Podnikání nejvíc láká studenty fakulty tělesné kultury, následují je kolegové z filozofické a právnické fakulty.

autoři: bam , dab
Spustit audio