Olomoučtí vysokoškoláci vyklidí o dva týdny dříve koleje, kvůli mladým olympionikům

31. květen 2022

Studenti Univerzity Palackého (UP) budou muset v červnu vyklidit vysokoškolské koleje zhruba o dva týdny dříve než obvykle. Do jejich pokojů se na konci června nastěhuje téměř 4000 mladých sportovců z celého Česka, účastníků letní olympiády dětí a mládeže, kterou letos hostí Olomoucký kraj.

Správa kolejí a menz UP musí kvůli akci připravit na 3973 lůžek ve 1477 pokojích. Studenti byli na dřívější opuštění kolejí dopředu upozorněni, problémy se studiem by jim to způsobit nemělo, řekl ČTK mluvčí univerzity Egon Havrlant.

„Standardně se se studenty Univerzity Palackého loučíme k poslednímu červnu, tentokrát ale všichni opustí koleje už 19. června. Pokoje musíme uklidit a nachystat na 26. června, kdy se k nám mladí sportovci sjedou,“ informoval ČTK ředitel Správy kolejí a menz UP Libor Kolář. Účastníci olympiády budou bydlet po celém městě, ať už na kolejích v městské části Neředín, ve Chválkovicích, ve studentském kampusu na Envelopě či v šestipatrové budově kolejí Evžena Rošického, která je v těsné blízkosti Sportovní haly UP.

Podle mluvčího UP Egona Havrlanta byli všichni ubytovaní studenti na dřívější opuštění kolejí upozorněni téměř s ročním předstihem. Z hlediska studia by to pro ně neměl být problém, protože aktuálně probíhá zkouškové období a studenti s tím dopředu počítali, takže si jistě závěr akademického roku adekvátně této situaci uzpůsobili,“ řekl ČTK Havrlant. Doplnil, že celková kapacita studentské části kolejí je 4785 lůžek, k dnešnímu dni na kolejích bydlí 3426 studentů.

„Standardně se se studenty Univerzity Palackého loučíme k poslednímu červnu, tentokrát ale všichni opustí koleje už 19. června.“
Ředitel Správy kolejí a menz UP Libor Kolář

Na příjezd sportovců se připravuje i vysokoškolská menza, která jim bude chystat celodenní stravování. Jde celkem o bezmála 18 tisíc snídaní, téměř 19 tisíc večeří a obědů bude něco přes 12 tisíc, doplnil  Pro správu kolejí je podobná akce výjimečná, v takovém počtu se obdobná akce odehraje jednou za několik let. Podobně velkou akcí bylo setkání křesťanské mládeže před pěti lety a v minulosti jsme už účastníky dětské olympiády ubytovávali. To jsou opravdu akce pro tisíce lidí,“ dodal Kolář.

Desátý ročník letní Olympiády dětí a mládeže začne v neděli 26. a potrvá do čtvrtka 30. června. Účastníci změří své síly ve 20 sportovních disciplínách, na letní olympiádu se vrátí kanoistika a představí se šerm. Připraveny budou dvě desítky sportovišť. Dějištěm letní olympiády dětí a mládeže bude kromě Olomouce také Prostějov, Přerov, Uničov, Kojetín a Velká Bystřice. Letní olympiáda dětí a mládeže se měla v Olomouckém kraji konat už loni v létě, kvůli pandemii koronaviru ale byla odložena na letošek. Náklady na její pořádání se vyšplhaly na 40 milionů korun.

Olympiádu dětí a mládeže pořádá Olomoucký kraj společně s Českým olympijským výborem už podruhé. Poprvé tomu tak bylo v roce 2011. Více informací je na stránkách akce www.odm.olympic.cz. 

Zdroj: ČTK

Spustit audio