Olomoučtí záchranáři získali mezinárodní licenci pro jednotný systém třídění pacientů při nehodách

8. březen 2017

Červená, žlutá a zelená. Barvy důležité nejen pro řidiče, ale třeba i pro záchranáře. Pomocí pásků při nehodách rozlišují úroveň zranění pacientů.

Který zraněný při hromadné nehodě potřebuje akutní ošetření a kdo na převoz do nemocnice může počkat? Jednotný systém jejich třídění v Česku zatím neexistuje. To brzy změní olomoučtí záchranáři. Na metodiku získali ve Velké Británii mezinárodní certifikát. Jako první a jediní v Česku.

„Na základě určení priority vytáhneme konkrétní pásku a označíme pacienta,“ ukazuje záchranářka Marinela Danosová malý černý kapsář. Trčí z něj černé, zelené, žluté a červené pásky.

„Černá páska znamená, že pacient je mrtvý. Zelená značí, že je pacient při vědomí, je schopen chodit, reaguje na nás. Žlutá páska znamená, že pacient snese odklad a červená, to je ten nejzávažnější stav, který potřebuje co nejrychlejší ošetření. Nový systém bude obohacen o další barvy, které budou ještě více upřesňovat jednotlivé priority. Bude tam navíc ještě oranžová a modrá barva.“

Nový systém třídění pacientů se dotkne jak záchranářů, tak i urgentních příjmů. V nemocnicích podle ředitele olomouckých záchranářů Petra Hubáčka zatím nic podobného nefunguje.

„To třídění probíhalo nejednotně v celé republice. Teď budou mít všichni zdravotníci na urgentních příjmech návod, jak správně třídit.“

Záchranáři nebudou stav raněných hodnotit podle diagnózy, ale podle jejich klinického stavu.

„Když přijede záchranář do nemocnice, tak neřekne, že veze pacienta s prasklým slepým střevem, ale řekne, že veze pacienta s bolestmi břicha takové a takové intenzity, řekne, jak jsou na tom jeho životní funkce a podle toho si ten třídící pracovník v nemocnici zařadí pacienta na další vyšetření.“

Součástí školícího týmu jsou i zdravotníci z olomoucké Univerzity Palackého. Ta navíc od září otevře nový obor zdravotnický záchranář.

„Tato certifikovaná metodika se tím pádem dostane přímo do studijních plánů záchranářů, takže u nás už budou záchranáři přímo v této metodice vzděláváni,“ popisuje proděkanka fakulty zdravotnických věd Zdena Mikšová.

Záchranáři doufají, že nový systém začne v praxi fungovat příští rok. Už teď se o něj zajímají jejich kolegové z Maďarska, Polska nebo Slovenska.

autor: mot
Spustit audio