Olomoučtí zastupitelé jednají o schválení rozpočtu města na příští rok

13. prosinec 2019

Rozpočet města na příští rok. To je nejdůležitější bod, který dnes mají na programu olomoučtí zastupitelé. Radní jim předloží návrh, který počítá s investicemi za víc než půl miliardy korun. Kde na to jedno z nejzadluženějších měst v Česku vezme, si na zasedání budou vysvětlovat zástupci koalice a opozice. 

Podle návrhu rozpočtu příjmy radnice v příštím roce vzrostou na 2,652 miliardy a výdaje na 2.824 miliardy korun. Schodek 172 milionů navrhují radní pokrýt úvěrem. I to je důvod, proč předseda opozičního hnutí ProOlomouc tvrdí, že město padá do dluhové pasti.

„Město bude platit kolem sto devadesáti milionů korun na splátkách minulých půjček a na úrocích. Takže si bereme víc, než splácíme, abychom vyrovnali rozpočet. Mimo to potřebujeme ještě další stovky milionů korun vykrýt. Radnice to chce řešit prodejem nemovitostí,“ říká předseda Tomáš Pejpek.

Tvrzení o dluhové pasti primátor Miroslav Žbánek z hnutí ANO odmítá. „Město řádně splácí své úvěry, které si načerpalo nikoliv na spotřebu, ale na investiční akce. Takže se rozhodně nejedná o žádnou dluhovou past,“ vysvětluje primátor.

Právě kvůli některým investicím, na které by už v dalších letech město nezískalo výhodné evropské dotace, si město bere další úvěr. Opozice ale upozorňuje na podle ní raketový růst výdajů na propagaci města i další zbytné výdaje. „Jen na projektovou přípravu multifunkční haly má jít kolem deseti milionů. Přitom víme, že multifunkční aréna v té podobě toho 1,6 miliardového projektu realizována nebude. Na tu nikdy nebudeme mít peníze,“ dodává Pejpek. Proto hnutí ProOlomouc navrhne úsporný balíčků, aby město nemuselo prodávat nemovitosti za 80 milionů korun. Primátor Žbánek si uvědomuje, že město bude muset začít šetřit na provozních výdajích. Právě s ohledem na vysokou zadluženost města.

„Těch osmdesát nebo možná potom po přijetí těch úvěrů něco málo přes osmdesát procent zadluženosti vůči příjmu města je fakt, který jsme zdědili. Budeme věřit, že nedojde k žádným výrazným ekonomickým otřesům,“ dodává Žbánek.

Tomáš Pejpek navíc přidává podle něj alarmující statistiku ministerstva financí - dluhy některých měst rozpočítaných na obyvatele. „Každý občan Olomouce dluží osmnáct a půl tisíce, Prostějováci nedluží nic, každý občan Přerova včetně nemluvňat dluží pět tisíc, v Českých Budějovicích pět tisíc, v Hradci Králové šest tisíc. Jsme na tom nejhůř v České republice,“ uzavírá Pejpek.

Na zasedání budou dnes zastupitelé rozhodovat také o zvýšení poplatků za vyvážené popelnice.

autor: bam
Spustit audio