Olomoučtí zastupitelé opět neprojednali výškové limity pro stavby u památkové rezervace

17. červen 2019

V Olomouci neplatí ani po dnešním zastupitelstvu výšková regulace staveb v ochranném pásmu památkové rezervace. Návrh na zavedení limitů politici opět neprojednali. Neschválili návrh na zamítnutí námitek investora, který chce u historického centra postavit 76 metrů vysokou budovu Šantovka Tower. Ten se proti regulaci ohradil.

„Ten pokus, aby v Olomouci fungovala férová veřejná správa, jsme tentokrát projeli o jeden hlas. Pro ten samotný dům to v tuto chvíli znamená otevřené dveře," říká Tomáš Pejpek z opozičního hnutí ProOlomouc, které se dlouhodobě staví proti stavbě výškové budovy. Připomněl, že developer získal už minulý týden pro stavbu zatím nepravomocné územní rozhodnutí, což je předstupeň stavebního povolení.

Vizualizace výškové budovy Šantovka Tower

Primátor Miroslav Žbánek z ANO zatím kategorické závěry nedělá. Vedení města bude podle něj ještě jednat, zda se město neodvolá proti zmíněnému územnímu rozhodnutí.„Budeme projednávat další kroky a zda je možné potom ještě využít dalších prostředků v těch dalších stupních přípravy toho projektu, protože v té první fázi se jedná o územní rozhodnutí, ale pak bude probíhat ještě stavební řízení,“ popisuje Žbánek.

O stavbě bezmála 80 metrové Šantovka Tower se v Olomouci diskutuje už zhruba devět let. V minulosti kvůli ní dokonce část lidí vyšla demonstrovat do ulic. Odpůrci stavby tvrdí, že by poškodila historické panorama města. Investor s tím nesouhlasí. Na pondělním zasedání zastupitelstva připomněl, že se radnice zavázala v roce 2010 ve smlouvě na projektu Šantovka spolupracovat. Podle právního zástupce města Petra Konečného výsledek případného soudního sporu mezi investorem a radnicí ohledně zmíněného dokumentu z roku 2010 není možné dopředu odhadnout.

autor: bas
Spustit audio