Olšanská papírna staví moderní výrobní linku za miliardy korun, jde proti proudu propouštění zaměstnanců v regionu

30. leden 2019

Ostrovem jistoty je aktuálně s trochou nadsázky papírna v Olšanech na Šumpersku. V době, kdy jiní velcí zaměstnavatelé v regionu propouštějí stovky pracovníků, tento podnik naopak nabídne nová místa. V obci totiž staví novou výrobní linku za zhruba 4 miliardy korun.

Velkou část areálu olšanské papírny teď zabírá staveniště, jeho dominantou jsou dva velké jeřáby. I při teplotách pod bodem mrazu tu dělníci budují základy haly pro novou výrobní linku. Spolu se mnou je tu i starosta Olšan za KDU-ČSL Aleš Janderka.

„Celou tuhle plochu zabere ten papírenský stroj. Takhle obrovská stavba. Netroufnu si z hlavy říct, kolik je to metrů, ale když se na to tak dívám, tak délka je skoro 200 metrů, výška haly má být v nejvyšším bodě kolem pětatřiceti metrů, takže to bude ještě větší stroj než ten původní, který už stojí,“ popisuje starosta.

Práce potrvají celý letošní rok. Provoz by měla nová výrobní linka zahájit v první polovině roku 2020. Podle projektového manažera papírny Romana Mamuly podnik díky ní přijme více než tři desítky nových pracovníků.

Stavba nové linky Olšanských papíren

„Touto investicí více než zdvojnásobíme výrobu, takže si tu můžeme představit, že budeme vyrábět až 4500 kilometrů čtverečních papíru ročně,“ uvedl Mamula.

Ne všichni obyvatelé Olšan jsou ze stavby nového papírenského stroje nadšení. Lidé žijící v okolí areálu si podle starosty občas stěžují na hluk nebo prach. To ale není případ pana Miloše, kterého tu potkávám. „Je to v pořádku, aspoň mají lidi práci. Je tu víc aut, ale to se musí vydržet,“ říká Miloš.

„Víme, že tady v okolí podniky pracovníky propouštějí. Jestliže zahraniční investor investuje peníze do podniku, tak máme jistotu, že tam, kde se investuje, se propouštět nebude,“ doplňuje starosta Aleš Janderka, podle kterého miliardová investice olšanské papírny představuje pro místní region hlavně jistotu.

V současnosti papírna zaměstnává zhruba pět stovek pracovníků.

Přepis zvukového záznamu byl v textu upraven 20. 7. 2020.

Spustit audio