Olšany na Šumpersku mají novou dominantu. Obyvatelé vesnice z ní ale radost nemají

12. březen 2020

Jedná se o rozestavěný sklad tamní papírny. Svou výškou naruší ráz krajiny, je v rozporu se schváleným projektem a taky s územním plánem. Přesně to tvrdí vedení Olšan na Šumpersku o novém skladu v areálu tamního papírenského závodu. Vedení Olšanských papíren se k celé záležitosti vyjádřit nechtělo.

„Do té krajiny takový sklad nepatří. Pětatřicetimetrová dominanta bude vidět z širokého okolí, až ze vzdálenosti čtyř kilometrů. Nejhorší je pohled od Bohutína a Klášterce,“ kroutí hlavou starosta Olšan Aleš Janderka zvolený za lidovce. Společně stojíme u areálu místní papírny přímo pod rozestavěnou konstrukcí budoucího skladu. Její současná výška je podle starosty v rozporu se schváleným projektem stavby i s územním plánem obce. „Máme v územním plánu přímo v černém rámečku, že je nepřípustné stavět dominanty, které by naryšovaly dominantu kostela Zvěstování Panny Marie. Vedení Olšanské papírny odmítlo celou věc komentovat.

Sklad papíren je novou dominantou Olšan na Šumpersku

Jestli je zvýšení skladu v pořádku, nebo ne, teď bude posuzovat stavební úřad v Šumperku. „Šumperský stavební úřad se tímto případem zabývá. V současné době probíhá správní řízení, jehož účastníkem je i obec. Vzhledem k tomu, že správní řízení je v běhu, nemůžeme o něm podávat žádné informace,“ vysvětluje mluvčí šumperské radnice Soňa Singrová.

Vysoký sklad papíru navazuje na novou výrobní halu, kterou Olšanská papírna buduje od loňského roku. Její zprovoznění plánuje na letošek.

Spustit audio