Omezená kapacita budovy neumožňuje mít ve školce v litovelských Nasobůrkách víc dětí. Vedení města to chce změnit

9. květen 2023 10:09

Mateřské školy v Litovli se dlouhodobě potýkají s nedostatečnou kapacitou. Platí to i o mateřince v místní části Nasobůrky, kterou navštěvuje dvacet dětí. Vedení města plánuje, že školku nechá rozšířit tak, aby se do ní vešla jedna nová třída.

„Mateřská škola sídlí v přízemí. Je tu jedna herna, výdejna stravy, šatna pro malé děti a dole je sociální zařízení,“ prochází budovou mateřské a základní školy v litovelských Nasobůrkách ředitelka Jana Nakládalová.

V prvním patře je nižší stupeň základní školy, v přízemí školka. „Je tu přetlak. Máme 20 dětí a každý rok ze školky odejde jenom malá část dětí, kteří jsou předškoláci. To znamená, že máme k dispozici tak maximálně pět míst volných každý rok,“ vysvětluje ředitelka.

Je tu přetlak. Máme 20 dětí a každý rok ze školky odejde jenom malá část dětí, kteří jsou předškoláci.
Jana Nakládalová, ředitelka základní a mateřské školy v litovelských Nasobůrkách

Více než staletá budova je ve špatném stavu a potřebuje opravu. Rekonstrukci už schválili zastupitelé města. Během ní se zároveň navýší nedostatečná kapacita školky. „My jsme jako vedení města předložili zastupitelstvu návrh, co kdybychom zrekonstruovali celou tu budovu školy a mateřské školy a navýšili kapacitu mateřské školy o služební byt, který se v budově nachází. Zastupitelstvu se tohoto myšlenka líbila, takže teď jsme to zadali projektantům, aby navrhli řešení,“ popisuje nezávislý místostarosta Litovle Lubomír Broza.

Zůstane jen mateřská škola?

Ve hře je i varianta zrušení zdejší základní školy. „Věc, kterou zvažujeme, je přemístit děti, které do této budovy chodí jako do základní školy, do Litovle a z celé budovy udělat mateřskou školu. Ale to je druhá varianta. Zatím se zaobíráme tou variantou, že tady základní školu ponecháme,“ říká Broza, podle kterého není nasobůrská školka jedinou, která má v Litovli problém s kapacitou pro děti. Týká se to všech mateřských škol ve městě i místních částech.

Oprava a zkapacitnění mateřské a základní školy v Nasobůrkách by modle vedení města mohla začít za dva roky.

Chcete mít zprávy (nejen) z vašeho kraje pořád při ruce? Odebírejte Zprávy ČRo Olomouc ve svých podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio