Ondřej Konrád: Oslavy zmoklé, velké i nepřekvapivé

29. říjen 2018

Kdyby měl svatý Petr v nebi dobrou náladu, mohlo probíhat slavení československého centenia velkolepě; aspoň během soboty tomu povznesená nálada zaplněných pražských ulic napovídala.

Čtěte takéChyba ve jméně, osamělá Čechie i vyboulený roh. 12 tajemství fasády Národního muzea v podrobném fotoprůvodci

Ale v den D panovalo neústupné ‚zataženo s deštěm‘, a to výročí poznamenalo. Zvlášť citlivé to bylo při vojenské přehlídce, kdy byly například přelétající stíhačky toliko slyšet. Možná o to víc lidí pak ale přišlo pod střechu rekonstruovaného Národního muzea, k němuž má hodně Čechů ještě pořád silný vztah coby k symbolu někdejšího probuzeneckého úsilí.

Pražanům, které nevlídné počasí odradilo od přímé účasti na celé řadě připomínkových akcí, je ovšem důkladně zprostředkovala Česká televize, která navíc v širokém záběru probírala uplynulé století s mnoha hosty. Z pohledu televizního diváka byl 28. říjen 2018 skutečně mohutnou a důstojnou událostí.

Medaile bez emocí

Jak vzniklo Československo? Díky nacionalismu, husitství i „epochální náhodě“

Vyhlášení Československé republiky v Praze 28. října 1918

Jakých bylo 100 československých let? U kulatého stolu hodnotili století české státnosti bývalý premiér a předseda Senátu Petr Pithart, historici Eva Doležalová a Jaroslav Šebek a publicisté Radko Kubičko a Přemysl Janýr.

Jistě by na ní ovšem hnidopichové nějaké mouchy našli, například poletující mezi prezidentem vyznamenanými osobami. Z celkového počtu jednačtyřiceti by se nad více než čtvrtinou dalo přinejmenším diskutovat, přičemž u některých se důvody k ocenění dají uhodnout celkem snadno, u jiných jsou zamlženější, a pár málem spadá do oblastí konspiračních teorií.

Ale bylo už vícekrát řečeno, že výběrem oceňovaných se nikdy všem nemohli zavděčit ani oba předchůdci Miloše Zemana v roli hlavy státu, on jen, jak se říká, trochu víc přiložil pod kotel. Letos obzvlášť. Takže stejně jako v letech minulých, ani tentokrát nikdo nemusel vrtět hlavou nad jmény vojáků, vědců a sportovců, ti evidentně kontroverze nevzbuzují.

Ale říjnová vyznamenávání už vlastně stejně lidé zas tak moc nevnímají, polemiky a rozčilování kolem nich, včetně pozvaných či spíš nepozvaných na ceremoniál, rok od roku viditelně slábnou. 

Odolná paráda

Ondřej Konrád

Člověk by myslel, že už dávno také zevšedněly ohňostroje, když se, byť podstatně méně rozsáhlé, odehrávají o víkendech ve všech ročních obdobích při příležitostech obecných i čistě privátních, zatímco kdysi se rachejtlemi střílelo jen o 9. květnu a 7. listopadu.

Ale ke břehům Vltavy přesto přišly v neděli večer tisícovky moknoucích občanů. Některé parády zřejmě mají schopnost devalvaci zdatně odolávat.    

Spustit audio

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.