Ondřej Zatloukal: Dílo biskupa Karla je dokonalé v celku

22. březen 2019

Se jménem biskupa z Lichtensteinu-Castelcorna se vedoucí řešitelského týmu Muzea umění Ondřej Zatloukal poprvé setkal, když si za téma bakalářské práce zvolil Květnou zahradu. Biskupův myšlenkový svět jej okamžitě pohltil.

Fascinuje mě především samotná osobnost biskupa Karla, byl důsledný a dokonalý ve všech oblastech, kterým se věnoval.

Za chrám, město a vlast – Olomoucký biskup Karel z Lichtensteinu-Castelcorna uprostřed barokní Evropy, to je název výzkumného projektu Muzea umění Olomouc, Univerzity Palackého v Olomouci a Masarykovy univerzity v Brně. Završením projektu je výstava, která v Muzeu umění proběhne od června do října letošního roku.

Karel II. z Lichtensteinu-Castelcorna obnovoval diecézi poničenou třicetiletou válkou. V Kroměříži vybudoval zámek a zahrady. Stál u počátku sbírek starého umění, o které dnes pečuje Arcidiecézní muzeum v Olomouci a Kroměříži. Jejich součástí je také pozdní Tizianův obraz Apollón a Marsyas. Ondřej Zatloukal v něm stále objevuje další symboly a významy.

„Zásadní duchovní téma času a jeho proměny je fantaskním způsobem vyjádřeno v tomto Tizianově obraze stejně jako v Květné zahradě i výzdobě saly terreny kroměřížského zámku. Květná zahrada má mnoho příběhů a rovin, ale tou zásadní ukrytou složkou je paradox mezi proměnou a stálostí. Toto napětí je základem barokního umění, “ řekl ve Vizitce Ondřej Zatloukal, který je také spoluautorem knihy Zámek a zahrady v Kroměříži.

Při pohledu do životopisu biskupa Karla nacházíme temný moment v době čarodějnických procesů, kdy byl světskému soudu vydán děkan Kryštof Alois Lautner. „Z dnešního pohledu velmi kontroverzní počin byl v dobovém kontextu vlastně marginální záležitostí. Biskup Karel přišel do olomoucké diecéze dokončit rekatolizaci, k čemuž patřilo potlačování hereze. Nedovedu si představit, že by v takto vedeném procesu odmítl děkana Lautnera vydat.“  Uvedl Ondřej Zatloukal s připomenutím, že arcibiskup Jan Graubner se za tento skutek jménem církve omluvil.

Lenka Bobková: Janovi Lucemburskému je třeba vrátit jeho místo v českých dějinách

Lenka Bobková

Historička Lenka Bobková právě vydala téměř pětisetstránkovou monografii Jan Lucemburský – Otec slavného syna. Druhá část názvu s trochou ironické nadsázky odkazuje na skutečnost, že v obecném českém povědomí jsou snad za jediné Janovy kladné skutky považovány jeho hrdinství v bitvě u Kresčaku a zplození „dobrého krále“ Karla IV.

V souvislosti s aktuálně probíhajícím sporem mezi Muzeem umění a jeho zřizovatelem Ministerstvem kultury, se současný zástupce ředitele a syn prvního ředitele muzea, prof. Pavla Zatloukala, obává, zda bude moci instituce jako celek pokračovat. Zastřešuje totiž Arcidiecézní muzeum, Muzeum moderního umění a budované Středoevropské fórum.

Ondřej Zatloukal se nezajímá o parky a zahrady jen teoreticky. Na rodinném statku vytváří krajinářský areál, který plní i hospodářskou funkci. Přírodní procesy v prérii a v lesích sleduje při cestách do Spojených států amerických.

autor: Aleš Spurný
Spustit audio