Operační sály kliniky ORL Fakultní nemocnice Olomouc nově zdobí relaxační obrazy

9. leden 2019

Autorkou kreseb na operačních sálech ORL není profesionální umělec, ale tamní lékařka Michaela Uhrová. Sály vyzdobila takzvanou technikou zentangle. Malby mají jejím kolegům zpříjemnit pracovní prostředí a pacienty uklidnit před operačními zákroky.

„Rozhodlo se, že se nově vymalují sály speciální barvou a vypadalo to spíš jako na pitevně, než na operačním sále. Kolegyně mi navrhla, že by se to dalo oživit nějakou výmalbou. Pan přednosta věděl, že maluji, tak se mě na to zeptal a já to přijala jako výzvu,“ popisuje autorka.

Malby na sálech ORL ve Fakultní nemocnici

Přednosta kliniky si na zdech přál kresbu pláže nebo lesa, což by ale vzhledem k velikosti podkladu bylo dost obtížné. Společně pak tedy spolu se sestřičkami do jednoho sálu vybrali motiv knihovny, ve druhém už pak měla doktorka volnou ruku.

„Určitě jsem takto malovala poprvé. Nikdy jsem nemalovala na vysokou zeď a navíc na žebříku. Musela jsem se hodně natahovat, protože moje výška není výrazná. Tím, že je to tak velká plocha, tak se tam skryje spousta nedostatků. Když se na to podíváte zblízka, tak jsou drobné nedostatky vidět. Když se podíváte z dálky, vypadá to opravdu hezky,“ přibližuje Uhrová.

Tvorba nebyla jednoduchá nejen kvůli vysokým stropům. Doktorka musela nejdříve 4 měsíce čekat na speciální omyvatelné barvy, které zároveň pohlcují laserové paprsky. Pak už musela skloubit svůj volný čas s dostupností operačních sálů.

„Když se to tady uvolnilo a měla jsem chvíli čas, tak jsem sem zajela a malovala. Celkově to trvalo skoro tři čtvrtě roku i s třeba dvouměsíčními přestávkami,“ uvádí Michaela Uhrová. Pro malbu použila styl malovaní zentangle, což je relaxační technika, kdy člověk maluje určitý vzor a tím se uklidňuje.

Malby zpříjemňují prostory kliniky nejen zaměstnancům, ale také pacientům.

Barev je ještě podle doktorky Uhrové v nemocnici dost a sestřičky už si teď přejí další malby.

autor: bas
Spustit audio