Operátoři v Olomouckém kraji vyřídí 30 tisíc hovorů za měsíc, záchranka vyjede 150krát za den

18. únor 2018

Víte, co se děje, když zavoláte číslo 155? Na zdravotnickém operačním středisku Zdravotnické záchranné služby Olomouckého kraje je opravdu rušno.

Je nezbytné, aby vyškolení operátoři okamžitě vyhodnotili tísňovou výzvu a v případě potřeby vyslali na pomoc výjezdovou skupinu.

 „Na základě cílených dotazů jsou operátoři schopni provést rozhodnutí, jestli to spadá do působnosti záchranné služby a tedy výjezdu posádky, či nikoliv. V případě potřeby zůstanou s volajícím v hovoru do příjezdu výjezdové skupiny na místo události a poskytují telefonicky asistovanou první pomoc případně telefonicky asistovanou neodkladnou resuscitaci,“ říká tiskový mluvčí olomoucké záchranky Pavel Lampa.

Zdravotnická záchranná služba má v Olomouckém kraji patnáct výjezdových základen, na kterých sídlí celkem 29 posádek. Působí v okresech Olomouc, Přerov, Prostějov, Šumperk a Jeseník.

Projděte si s námi zdravotnické operační středisko, výjezdová stanoviště, nahlédněte do sanitky a navštivte heliport, odkud vzlétá záchranářský vrtulník.

autor: pese
Spustit audio