Opoziční zastupitelka Prostějova podala kvůli neveřejnému jednání podnět na ministerstvo vnitra

28. únor 2018

Bez záznamu a veřejnosti podle opoziční nezávislé zastupitelky Hany Naiclerové hlasovali zastupitelé Prostějova při svém posledním jednání. Primátorka na hodinu vyhlásila přestávku a vykázala ze sálu veřejnost. Za zavřenými dveřmi ale všichni zastupitelé a radní debatovali o sporných smlouvách na stavbu nákupní galerie v centru města. Kauzu řeší už osm let. Naiclerová se připojila k aktivistovi Jakubu Čechovi a podala podnět na ministerstvo vnitra.

„Vyhlašuji hodinovou přestávku. Další jednání zastupitelstva bude jenom pro zastupitele a bude neveřejné.“ Po tomto oznámení prostějovské primátorky Aleny Raškové z ČSSD museli všichni kromě zastupitelů na zhruba hodinu opustit jednací sál. Vedení radnice přikázalo vypnout veškerá záznamová zařízení a přerušilo také online přenos.

Proti tomu se ohradila opoziční nezávislá zastupitelka Hana Naiclerová zvolená za ANO. „Za zavřenými dveřmi neprobíhala přestávka, bylo to podle mého názorů další jednání. Navíc jsme hlasovali zvednutím rukou, bez záznamu, bez kamer. Probíhala ta i jakási rozprava,“ popisuje průběh debaty. Vadí jí také to, že nemohli mluvit občané, kteří se přihlásili o slovo. Obrátila se proto na ministerstvo vnitra, aby průběh jednání prověřilo.

Okamžitě po vypnutí online přenosu poslal podnět na ministerstvo vnitra také aktivista Jakub Čech. „Je úplně jedno, jestli tomu říkají řízená přestávka, neřízená přestávka, nebo pauza na oběd, ale zkrátka jednají a svou povahou je to jednání zastupitelstva,“ vysvětluje.

Primátorka svůj postup nekomentuje

Prostějovskou primátorku se Českému rozhlasu nepodařilo telefonicky kontaktovat, nereagovala ani na zaslanou zprávu. Město ale k jednání zastupitelstva vydalo prohlášení, ve kterém uvádí, že primátorka vyhlásila řádnou přestávku se žádostí k zastupitelům a radním, aby setrvali v místnosti.

Ministerstvo vnitra podle mluvčího Ondřeje Krátošky podněty přijalo a bude se jimi zabývat. „Obecně není přerušení zasedání zastupitelstva obce samo o sobě postupem rozporným se zákonem, nesmí být ale nástrojem k tomu, aby byla veřejnost de facto vyloučena z projednávání bodů programu zastupitelstva obce. Každou situaci je třeba posuzovat individuálně ve vztahu ke konkrétním okolnostem,“ uvedl Krátoška.

Magistrát musí ministerstvu poslat podklady nejpozději do 9. března.

autor: tas
Spustit audio

Související