Oprava přerovské Polní ulice je odložena o 10 dní. Přerovský magistrát se prozatím dohodl se starosty okolních obcí na objízdných trasách

19. únor 2019

Kompromis. Tak by se dal nazvat výsledek jednání starostů v okolí Přerova s vedením tamního magistrátu. Předmětem jejich společného zájmu je rekonstrukce Polní ulice. Kvůli její úplné uzavírce se obyvatelé v okolí Přerova budou muset po čtyři měsíce potýkat s extrémním nárůstem dopravy.

Objízdná trasa pro kamiony do 12 tun povede i přes Dluhonice. „Ty kamiony tady, to bude špatné,“ říká obyvatel Dluhonic Lubomír Smékal, který se s tím už smířil.

Rezignoval i nezávislý starosta Brodku u Přerova Roman Zbožínek. Objížďka směrem na Prostějov tu povede i přesto, že železniční podjezd má průjezdovou výšku jen 3 metry a 70 centimetrů. „Už tam několik kamionů uvízlo, takže je to uzel, který sem tuto dopravu nepustí,“ vysvětluje Zbožínek.

Naopak nezávislý starosta Rokytnice Kamil Malenda si u silničářů v průběhu uzavírky Polní ulice vymínil snížení rychlosti v obci a po ukončení uzavírky Polní i opravu všech poničených cest. „Ta doprava se stejně rozmělní a bude to označeno jako objížďka, nebo to označeno nebude a ta doprava tam stejně pojede, pak nebude na opravu silnice nárok,“ dodává Malenda.

„Jsem velice rád, že jsme došli ke shodě. Máme kompromis, který zabezpečí průjezd Přerovem i okolními vesnicemi,“ říká Tomáš Navrátil radní z Hnutí ANO. Přesto termín zahájení oprav Polní ulice odložil o deset dní. „Důvodem toho, že dochází k uzavírce Polní ulice od 11. března je hlavně počasí, aby mohlo dojít k pasportizaci silnic, po kterých vedou objízdné trasy,“ dodává Navrátil.

Opozice v Přerově za to vedení města kritizuje. Taky Antonín Prachař volený za STAN.„Stavba mimoúrovňového křížení není nic nového. Všem bylo jasné, že bude nutné postavit sjezd z dálnice do města Přerova. Jenom s politováním vidíme, jak nepřipravená tato akce je,“ říká Prachař.

Rekonstrukce Polní ulice je součástí průtahu městem. Po dokončení v roce 2021 by měla výrazně  odlehčit dopravě ve městě. Na průtah a napojení na dálnici obyvatelé města čekají už dvě desítky let.

autor: kra
Spustit audio