Oprava římskokatolického kostela Všech svatých v Heřmánkovicích se komplikuje

8. říjen 2019 11:53

V Heřmánkovicích na Broumovsku se zpozdí oprava kostela z osmnáctého století. Stavební firma má kromě výměny střechy a oken také zajistit lepší odvodnění kvůli vlhkosti. Právě práce na odvodnění ale není možné provést v původně naplánovaném rozsahu. Nezbytný archeologický průzkum by totiž byl pro církev neúměrně drahý.

„Kdybychom měli postupovat dle aktuální dokumentace, tak archeologové by tam museli realizovat práce za zhruba jeden milion korun," popisuje zásadní problém děkan římskokatolické farnosti v Broumově, farář Martin Lanži, který se o opravy kostelů v broumovském výběžku dlouhodobě snaží.

Čtěte také

Celková částka na opravu by se tak ze zhruba deseti milionů korun navýšila na jedenáct.
„S technickým dozorem a paní architektkou budeme hledat nějaké levnější a pochopitelně přijatelnější řešení."

Původní projektová dokumentace počítala s klasickým výkopem pro kanalizaci, právě takové práce by ale bylo možné provést až po archeologickém průzkumu.

„Jsme na hřbitově při současném barokním kostele, kterému ale předcházel gotický kostel někdy z přelomu 13. a 14. století. A tudíž můžeme předpokládat, že okolo onoho původního kostela byly hroby," vysvětluje archeolog Jan Košťál důvod, proč by okolí kostela bylo potřeba důkladně prozkoumat.

Heřmánkovice

Levnějším řešením by bylo najít původní dešťovou kanalizaci. Pokud se objeví, mohlo by stačit obnovit právě ji a nahradit tím původně plánované odvodnění.
„V současné době komunikujeme s investorem realizace stavby ohledně nějakých zjišťovacích sond v případě heřmánkovického kostela, abychom ověřili, zda tam existuje původní dešťová kanalizace."

Čtěte také

Archeologové tak ve spolupráci se stavební firmou provedou čtyři průzkumné sondy a teprve po jejich vyhodnocení rozhodnou o dalším postupu.

Podle faráře Martina Lanžiho je podobných případů celá řada a proto by uvítal, kdyby archeologické průzkumy platil stát.
„Dle současné legislativy jde financování veškerých těchto archeologických průzkumů za majitelem stavby. Myslím si, že je to hodně nešťastné, protože pro nás, pro farnost, představuje placení těchto průzkumů opravdu neskutečné peníze."

Spustit audio

Související