Oprava věže kostela v Náměšti na Hané se prodraží. Kromě krytiny musí vyměnit i krovy

12. srpen 2018

V Náměšti na Hané neprší, protože na věži kostela chybí křížek – říká tamní pověra. Městys se teď pustil do její rekonstrukce. Původní plán počítal jen s výměnou krytiny, dělníci ale zjistili, že krovy jsou úplně ztrouchnivělé a opravy se tak prodraží.

Věž kostela svaté Kunhuty v Náměšti na Hané je zahalená lešením. Abychom se s farářem Martinem Mališkou dostali ke krovům, musíme využit malý stavební výtah. Cesta do třicetimetrové výšky nám trvá asi dvě a půl minuty. Třemi kroky se dostávám na lešení, levou rukou se chytám jedné z kovových tyčí.

Pohled na zbytky krovů je zoufalý. Dřevěné trámy jsou ztrouchnivělé a tesařům se doslova rozpadají pod rukama. „Jak jsme to viděli, tak jsme se zhrozili. Horší je, že se to musí všechno snést dolů, tam to poskládat a zase vyvézt všechno nahoru,“ vysvětluje tesař David Čepica. Řemeslníci dřevo rozřezávají na menší části a kousek po kousku svážejí na zem malým výtahem.

Ztrouchnivělé krovy z věže kostela sv. Kunhuty

Stav krovu překvapil i faráře Martina Mališku: „Strašné, nikdy jsem neviděl krov v takovém stavu. Je potřeba větší oprava, všechno nové. Pro farnost to znamená sehnat víc peněz.“

Dole před kostelem na náš návrat čeká starostka Marta Husičková za ODS. „Říká se po Náměšti, že dokud nebude zpátky na věži kříž, tak nebude pršet. Ale v Loučanech na kapličce kříž mají a taky tak neprší, tak asi to bude v něčem jiném,“ komentuje s drobnou nadsázkou.

Kříž nechala farnost z věže sundat před dvěma lety, hrozilo totiž jeho zřícení. „Koule, která ho držela a která byla v tom hlavním krovu upevněná, byla vyhnilá, a proto se kříž otáčel podle větru,“ popisuje starostka.

Původní rozpočet oprav byl přes dva miliony korun, práce se ale prodraží. Farnost proto chystá veřejnou sbírku. Kříž by se znovu na věž mohl vrátit ještě letos na podzim.

autor: mot
Spustit audio