Opravy hrobky rodiny Brděkových finišují. Město symbolicky splácí dluh, říká primátor Žbánek

20. září 2023 11:30

Místo posledního odpočinku mecenášů českých spolků a škol v Olomouci, rodiny Brděkových se dočkalo po více než sto letech rekonstrukce. Dělníci dokončují na hřbitově na Nových Sadech opravu jejich hrobky v novorománském stylu, která je od roku 2013 kulturní památkou. Investici za téměř dva a půl milionu korun platí město. 

„Brděkova hrobka je takovou zapomenutou památkou na zapomenutou významnou osobnost, velkého mecenáše, patriota, který ještě za Rakouska-Uherska odkázal veškerý svůj majetek olomouckým vlasteneckým spolkům,“ říká primátor Olomouce Miroslav Žbánek z hnutí ANO.

Město podle něj symbolicky rodině Brděkových splácí dluh. Ředitel olomouckých hřbitovů Ladislav Šnevajs připomněl jeden kontrolní případ, kdy peníze rodiny Brděkových pomáhaly. „Manželé Bezděkovi financovaly provoz školy, kterou známe pod názvem pettingeum. Byla to dívčí škola, která učila dívky různým dovednostem v domácnosti. A právě manžela Brděkovi se zasloužili o to, že sem mohly nastoupit i třeba nemajetné dcery olomouckých rodičů,“ zmiňuje Šnevajs.

Opravy hrobky Brděkových na hřbitově na olomouckých Nových Sadech jsou v konečné fázi

Podle Martina Číhalíka, majitele firmy, která opravuje hrobku v podobě kaple, byla stavba v dezolátním stavu. „Zvenku chyběly úplně omítky, vevnitř byly spadlé klenby, střecha byla jenom provizorní,“ uvádí ČÍhalík.

Zemský soudní rada František Brděk zemřel bez potomků. Paradoxně právě proto si podle projektanta Jana Dohnala hrobka uchovala svůj původní ráz. „Tím, že se hrobku nikdo nestaral, tak se zachovala tak, jak byla postavena v tom roce, dejme tomu 1910. Byla tím ušetřena různých nevhodných novodobých zásahů. Je to takový krok do historie,“ popisuje Dohnal.

Tím, že se hrobku nikdo nestaral, tak se zachovala tak, jak byla postavena.
Jan Dohnal, projektant

Nově opravenou velmi zdobnou hrobku budou podle Ladislava Šnevajse hlídat kamery. Opravy památkově chráněné hrobky rodiny Brděků na olomouckém hřbitově v Nových Sadech budou hotové v listopadu.

Chcete mít zprávy (nejen) z vašeho kraje pořád při ruce? Odebírejte Zprávy ČRo Olomouc ve svých podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio