Ořechové kornoutky plněné sněhovým krémem s marmeládou od Evy Vahalové vás naplní štěstím

Tyto kornoutky jsou jako indiánky, které zabalíme do kornoutku máčeného v čokoládě. Šmrnc náplni dodá zavařenina. Vychutnejte si ty okamžiky štěstí, které vás vystřelí do sladkého vesmíru.

Ingredience
  • Těsto na 50 kornoutků:
  • 5 bílků
  • 140 g cukru
  • 100 g hladké mouky
  • 100 g mletých vlašských ořechů
  • špetka skořice
  •  
  • Na vymazání:
  • vepřové sádlo
  • hrubá mouka na vysypání
  •  
  • Na náplň
  • 4 bílky
  • 240 g cukru
  • 2 vrchovaté lžičky rybízové marmelády
  •  
  • Na polevu:
  • 100 g čokolády
  • 30–40 g ztuženého tuku

Postup

Bílky smícháme s cukrem a elektrickým mixérem je prošleháme půl minuty. Necháme asi 20 minut odpočinout, cukr se mezitím trochu rozpustí. Poté došleháme během půl minuty do polotuha. Vznikne jakési napěněné mléko.

Do této hmoty stěrkou vmícháme mleté ořechy a po částech hladkou mouku předem smíchanou se špetkou skořice.

Plech vymažeme sádlem a vysypeme hrubou moukou. Pomocí skleničky (velikost volíme podle toho, jak chceme mít kornoutek velký) do mouky naznačíme její obrysy.

Na plechu máme vyznačené kroužky, do kterých přeneseme malý oříšek bílkového těsta pomocí lžičky a prstem krouživými pohyby rozetřeme do stran. Vytváříme jen tenounké vrstvičky, aby se po upečení placičky lépe stáčely do kornoutku.

Rozpálíme troubu na 200 °C a po vložení plechu stáhneme na 150 °C a pečeme 5–6 minut.

Upečená hmota je jak z gumy, musíme rychle vyndávat podběračkou přímo z plechu v troubě a na prstě stočit. Pracujeme rychle, aby těsto neztvrdlo. Fígl je v tom, aby se udělal kornoutek a ne Štramberské uši. Nesmíme konce přimačkávat k sobě.

Kornoutky chladnou a my se pustíme do přípravy bílkového krému, kterým budeme kornoutky plnit.

Ve vodní lázní smícháme bílky s cukrem a vyšleháme šlehačem do tuhého sněhu (asi 5 min). Na závěr zašleháváme pro pikantnost rybízovou marmeládu.

Hmotu dáme to do cukrářského sáčku s nějakou ozdobnou špičkou a plníme od nejužšího místa krouživým pohybem.

Ve vodní lázni si připravíme čokoládovou polevu. V kastrůlku ponořeném v mírně vroucí vodě rozpustíme tuk a přidáme k němu nalámanou čokoládu. Po rozpuštění a zamíchání vznikne hladká poleva.

Naplněný kornout namočíme z obou stran (špičku a vršek krému) do čokoládové polevy. Necháme zatuhnout a rozležet do druhého dne.

Eva Vahalová

Kornoutky dělá už 40 let a recept dostala od manželovy maminky. Ta jej získala od známého ze sousední vsi. Kornoutky dělá ráda a často.

Pohostila nás obrovskou škálou sladkých dezertů. Ochutnali jsme medovník, medové řezy, domácí roládu. K obědu jsme dostali pečené kuře s bramborem a navrch ještě doma pečenou pizzu z vlastního kynutého těsta. Byly to přímo gurmánské orgie. A bylo nám moc dobře.

Patrik Rozehnal a Eva Vahalová