Orientální karbanátky
Kuskus v sobě obsahuje množství uhlohydrátů, vlákniny, bílkovin, vitamínů (B, E), dále vápník, železo a fosfor. Kromě toho obsahuje jen velmi malé množství tuku, takže ho můžeme bez problémů řadit mezi dietní a výživné pokrmy, které našemu tělu jen prospívají.
Suroviny: 1 salátová okurka, 4 snítky máty, 100 g zakysané smetany, sůl, pepř, 2 cibule, 1 stroužek česneku, 400 g mrkve, 200 g mletého masa, 1 vejce, 1 polévková lžíce strouhanky, po 1 špetce skořice, římského kmínu, nového koření, papriky, 200 ml vývaru, 250 g kuskusu
Postup: Dužinu okurky pokrájíme na kostičky. Lístky máty nasekáme a obojí promícháme se zakysanou smetanou, solí a pepřem. Cibuli a česnek oloupeme a nakrájíme. Mrkev oškrábeme a nastrouháme.
Zeleninu podusíme ve 2 polévkových lžících vody, necháme vychladnout a spojíme s mletým masem, vejcem, strouhankou, kořením, solí a pepřem. Tvoříme karbanátky, které z obou stran nasucho opékáme v pánvi s nepřilnavým povrchem. Kuskus necháme nabobtnat v horkém vývaru.
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka